Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

 

7de L.A.-thriller.

Uitgeverij Houtekiet, maart 2014.

Bo Dodge wordt verdacht van moord op zijn vrouw en is op de vlucht. Hij verstopt zich in de metro van L.A. waar hij aan de slag gaat als levend standbeeld. Maar wanneer hij de enige getuige is van een misdaad, komt hij weer echt tot leven. Zo loopt hij achter ‘sexy Betsy’ Stevens aan, vrouw van Vinnie Tripps die zich een fortuin aan dure vissen bij elkaar heeft verzameld. De don onder de vissen is een arowana, evenveel waard als een tweedehands Porsche. Het pronkstuk is ook gegeerd door de ‘Zwaardvis’ – meer vis dan man –, eigenaar van vijf sushitenten en organisator van illegale visgevechten. En dan is er nog Blanche, die denkt dat de arowana meer is dan zomaar een vis. Bo, die in de metro meestal geen krimp geeft, moet zich algauw in allerlei bochten wringen om te overleven. En dat voor een vis. Maar niet zomaar een vis…

Recensie Focus Knack

In Focus Knack, organisator van de 'Moordzomer' krijgt 'Sushi King' het maximum van de sterren (5):

'Bavo Dhooge overtreft zichzelf in het hem zo goed liggende genre van de komische misdaadroman. In LA gaan we op zoek naar een arowana, de duurste vis ter wereld, die volgens insiders ook niet slecht smaakt. Heuse vissengevechten passeren de revue, vangnetten worden gespannen en Bo, die in de metro een standbeeld speelt, vecht vooral voor zijn leven.' (Marnix Verplancke)

Recensie Knack

Boter bij de vis

Voor knotsgekke thrillers en nog zottere personages is er maar één adres in Vlaanderen: Bavo Dhooge. Vorig jaar kreeg hij met Santa Monica meer dan terecht de Hercule Poirotprijs en al jaren vind je zijn naam terug op alle nominatielijsten. Dat hij ook de ernstige toer op kan gaan, bewees hij recent met 'Schaduw van de koning', een vuistdikke historische thriller rond de controversiële Belgische koning Leopold III. In 'Sushi King' speelt, hou je vast, een vis eigenlijk de hoofdrol. Een arowana die een kleine honderdduizend dollar waard is. De eigenaar zit er tot ergernis van zijn vrouw Sexy Betsy urenlang naar te staren thuis. Intussen heeft een maffiabaas een oog op de arowana. Hij is eigenaar van een pak sushitenten en baas van een gokcentrum waar illegale visgevechten plaatshebben. Nog even zeggen dat levend standbeeld Bo Dodge pas tot leven komt als het echt nodig is. Criminele gekheid. (Fred Braeckman)

Recensie Wraak van de Dodo (4 sterren)

Je weet pas écht dat het lente is wanneer er een nieuwe Bavo Dhooge in de bus valt. De thrillers met een twist komen steevast de eerste zonnestralen nog wat versterken. Sushi King is deel zes in de LA-reeks, en (misschien op Stiletto Libretto na) de beste tot nu toe. 

Een halfgare crimineel, een eenzame loser en een knappe hartenbreekster, meer is er in het universum van Bavo Dhooge niet nodig om een goed boek te brouwen. Plus uiteraard enkele grappige, met bloed overgoten scènes, een pak plotwendingen en een hoofdpersonage dat je in de verste verte niet had verwacht. Het onderwerp van alle commotie inSushi King is namelijk een vis, een arowana van tachtigduizend dollar en een doorn in het oog van Betsy, wier man hele avonden naar een aquarium zit te staren. Na een moord in de metro geraakt Bo Dodge bij de zaak betrokken, een voortvluchtige die in de metro als mime-acteur zijn loon tracht te verdienen. Als klap op de vuurpijl heeft ook de Zwaardvis, een organisator van illegale vissengevechten, zijn oog laten vallen op de arowana.

Zelden krijg je zoveel flashbacks en flash-forwards te verwerken als inSushi King. Elke sprong in de tijd onthult iets uit verleden of toekomst én kondigt een volgende gekke plotwending aan. Even stoppen met lezen zit er dus niet in. Zoveel fantasie in een zo ingenieuze structuur: dat kan alleen Bavo Dhooge.

++++ (Jeroen Beghin)

Recensie Biblion

Bo Dodge is op de vlucht voor het gerecht dat hem verdenkt van moord op zijn vrouw en is als levend standbeeld in de metro van Los Angeles getuige van een moord. Hij legt contact met de daderes en leert dat alles draait rond de geënsceneerde diefstal van enkele peperdure aquariumvissen en de daarop volgende strijd tussen twee vrouwen, de eigenaar van de vissen (echtgenoot van een van beiden) en een stinkend rijke organisator van visgevechten die ook een financieel oogje heeft op het dure pronkstuk uit de collectie. De vissen veranderen een paar keer van eigenaar en Bo zit er overal tussen. De Vlaamse veelschrijver en prijswinnaar Dhooge wordt overal gewaardeerd vanwege zijn unieke stem in het thrillerlandschap omdat hij op onnavolgbare en Monty Python-achtige manier erin slaagt om absurditeit tot een kunst te verheffen. Het huwelijk tussen humor en detectives is bijna nooit geslaagd, maar wie open staat voor een portie overdreven fantasie zit ook hier weer goed. De plot springt iets teveel heen en weer, is niet strak genoeg gehouden maar is hilarisch genoeg om amusant te zijn. (Chris Vandenbroucke)

Recensie Belang van Limburg

Bo Dodge, verdacht van moord op zijn vrouw, duikt onder in de metro van L.A. waar hij aan de slag gaat als levend standbeeld. Maar wanneer hij de enige getuige is van een moord, komt hij weer echt tot leven. Zo komt hij in contact met 'Sexy Betsy' Stevens, de vrouw van Vinnie Tripps, een man die een fortuin aan dure vissen bij elkaar heeft verzameld. Daaronder ook een arowana, die een kleine 100.000 dollar waard is en die overduidelijk ook door andere, niet altijd even zachtzinnige, verzamelaars wordt begeerd. Voldoende ingrediënten voor Bavo Dhooge om weer eens een hilarische thriller, vol oneliners en bizarre personages, in mekaar te knutselen. (GDH)