Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

De Eenhoorn, 1e druk, isbn 9058383334, januari 2005, 147 pagina's, categorie Jeugd

Sus is acht en een echte wildebras. Hij is zo wild dat hij van de dokter pilletjes moet nemen om te kalmeren. Elke ochtend springt hij om vijf uur uit zijn bed. Hij kan het niet helpen. Zijn mond staat nooit stil en hij lijkt wel acht armen te hebben. Altijd in de weer. Net een octopus. Daarom noemt iedereen hem Sus Octopus.
Hij weet zich altijd te bevrijden, zelfs als de juf hem in de schoolbus vastbindt. Op een ochtend vliegt Sus' moeder uit: "Ik bind je nog eens vast aan je bed!"Â? zegt ze.
Sus wil het onmiddellijk goedmaken. Hij neemt wat meer pilletjes. Zo zal hij een rustige, brave jongen worden. Maar als hij de volgende dag ontwaakt, is er iets vreemds gebeurd. Hij kan niet meer uit zijn bed. Er is iets dat hem tegenhoudt. Maar wat is dat ding dat hem vasthoudt aan zijn bed? Het lijkt wel een staart! Of is het een uitsteeksel? Is Sus dan echt veranderd in een menselijke octopus?
Het begin van zijn grootste ontsnapping...

Een speciaal boek over fantasie en kinderen met ADHD. Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury 2006.


03-06-2005  Cecile Beijk  (Biblion)

Volgens zijn vader gedraagt Sus zich als een op hol geslagen robot. Altijd druk, weinig slapen en wel anderen van het werk houden. Een ADHD-kind dus, maar die afkorting komt in het hele boek niet voor. Als Sus met zijn klas een aquarium bezoekt, raakt hij zo onder de indruk van een octopus dat hij er zichzelf mee identificeert. 's Avonds neemt hij acht rustgevende pilletjes in plaats van een pilletje zoals door de dokter voorgeschreven. Dan groeien er, in een akelige droom, acht slangen uit zijn lijf die zich vastklampen aan zijn bed. Het verhaal komt traag op gang, maar wordt in de loop van het boek spannender. Sus wordt goed neergezet door zijn gedachten en gesprekken die alle kanten op gaan. De open bladspiegel heeft een groot, stevig lettertype met hier en daar grappige zwart-witillustraties in gemengde technieken. De omslagillustratie trekt de aandacht, maar is enigszins misleidend. Vanaf ca. 8 jaar. - Cecile Beijk-van Daal

03-06-2005  Nancy Batens  (Pluizer - Biblion)

Sus kan niet stilzitten, hij moet altijd bezig zijn, liefst van al met verschillende dingen tegelijkertijd. ‘s Morgens wordt hij heel vroeg wakker, hij kan het niet helpen, hij moet gewoon zijn bed uit. Dit is niet altijd naar de zin van zijn broer met wie hij zijn kamer deelt en die heel graag slaapt. En ook bij zijn ouders kan Sus niet altijd op begrip rekenen. Zelfs op school kan Sus moeilijk stilzitten. De juf heeft hem zelfs al eens vastgebonden op zijn stoel… Op een dag bezoekt de klas het grote, ondergrondse aquarium in de stad. Iedereen is diep onder de indruk van de octopus en een klasgenootje merkt op dat het dier een beetje op Sus lijkt: die doet ook altijd alsof hij acht armen heeft. De anderen proesten het uit en eigenlijk kan Sus hen alleen maar gelijk geven. Hij wil altijd zoveel dingen tegelijk doen, dat hij best acht armen zou kunnen gebruiken. Sus moet elke avond twee pilletjes nemen om rustig te worden, eentje ’s morgens en eentje ’s avonds. Die avond besluit Sus meer pilletjes te nemen: misschien wordt hij dan zo rustig dat niemand nog last van hem heeft. Hij neemt er acht. Hij voelt zich meteen rustig en slaperig worden. Maar wanneer hij ’s morgens wil opstaan, blijkt hij het bed niet uit te kunnen. Er groeit een aanhangsel uit zijn lijf! Sus verandert langzaam in een octopus met acht lange vangarmen en stevige zuignappen… Sus heeft ADHD. Deze diagnose wordt steeds vaker gesteld maar wat is het precies? We weten dat die kinderen energie over hebben en moeite hebben met stilzitten en gefocust blijven. Maar hoe is het om zo iemand in je directe omgeving te hebben? Hoe is het voor iemand die ADHD heeft? Dat wordt beschreven in dit boek, waardoor het een uitstekend hulpmiddel kan zijn om het thema bespreekbaar te maken. Het boek bestaat uit twee delen, de realiteit en de droom die Sus heeft na zijn overdosis. Tijdens het realistische deel worden de karakters treffend beschreven, zowel dat van Sus als van de mensen in zijn omgeving. Mensen proberen wel begrip op te brengen maar dat is niet altijd mogelijk. In het droomgedeelte worden bepaalde dingen een beetje overdreven maar… daar is het dan ook een droom voor, zeker? Alle angsten van Sus komen naar boven. De auteur schreef reeds vijftien boeken waarvan de titel begint met een S, de negentiende letter van het alfabet. Wanneer hij er negentien heeft, sluit hij de reeks af. Het boek werd in een groot lettertype uitgegeven en het verhaal werd met verschillende pentekeningen geïllustreerd, wat het boek aangenaam laat lezen door de beoogde doelgroep. [ Nancy Batens ]

03-06-2005  (Pluizuit)

Sus is een erg levendige jongen. Hij wordt ’s morgens altijd als eerste wakker en schiet als een snelle pijl door de dag. Ook op school kan Sus moeilijk stilzitten. Sus kan er zelf weinig aan doen dat hij aldoor beweegt. Maar zijn omgeving wordt er soms wat lastig van. Op een dag maakt Sus met zijn klas een uitstap naar het aquarium en zijn klasgenootjes maken al lachend een vergelijking tussen Sus en de octopus in het aquarium. Sus moet pilletjes nemen om rustig te worden en die avond neemt hij acht pilletjes in plaats van één. Hij voelt zich meteen rustig en slaperig worden. Maar wanneer hij ’s morgens wil opstaan, blijkt hij het bed niet uit te kunnen. Er groeit een aanhangsel uit zijn lijf! Sus verandert langzaam in een octopus met acht lange vangarmen en stevige zuignappen… Kinderen met ADHD kunnen soms op weinig begrip van hun omgeving rekenen. Ze zijn druk en vermoeiend en krijgen dit meermaals per dag te horen. Ook Sus, het hoofdpersonage in dit boek, is overbeweeglijk en dit tot ergernis van zijn naaste omgeving. Sus doet zijn uiterste best om rustig en beheerst te zijn maar hij slaagt meestal niet in zijn opzet. Tot hij besluit meer pilletjes te nemen dan voorgeschreven… Sus belandt in het ziekenhuis waar hij met zuignappen en slangetjes met allerlei toestellen en een baxter verbonden is. In zijn comateuze droom beleeft hij de nachtmerrie stilaan in een octopus te veranderen. Wanneer Sus weer bijkomt, is zijn familie zo opgelucht dat ze hem duidelijk maken dat ze echt geen andere Sus willen. Sus pent zijn nachtmerrie in een opstel neer en leest dit voor aan zijn klasgenootjes die bij hem op bezoek komen. Met dit boek kan de kloof tussen een ADHDer en zijn omgeving gedicht worden, het kan een hulpmiddel zijn om het onbegrip uit de weg te ruimen en het thema bespreekbaar te maken. De overdosis pillen en de daarmee onbedoelde zelfmoordpoging van Sus tonen aan hoe hard Sus zelf worstelt met zijn overbeweeglijkheid. Het boek werd in een groot lettertype uitgegeven en het verhaal werd met verschillende pentekeningen geïllustreerd, wat het boek aangenaam laat lezen door zijn beoogde doelgroep.