Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Manteau, 320p, 2012

Bob Stone, veteraan en getuige van een moord, duikt onder in een rusthuis, maar veel rusten zit er niet in…

Vietnamveteraan Bob Stone, sjoemelaar en ladiesman met pensioen, kan je heel wat vertellen over het leven. En zonder dat hij het zelf beseft helaas ook over het leven van Stiffy, de louche presentator van het programma Splash My Car, waarin oude wagens in een nieuw kleedje worden gestoken en en passant ook als smokkelwagen – en soms als lijkwagen – worden gebruikt. Zoon Buck Stone kon het nooit echt vinden met Bob en maakt, als premiejager, maar al te graag jacht op zijn vader, al was het maar omdat hij achter de tralies geen last meer zal hebben van gangsters. Met de hulp van Bucks ex, Cassy, duikt Bob onder in rusthuis Sunset Bay, maar veel rusten zit er niet in. Met één oog op zijn sexy schoondochter en één oog op zijn belagers die hem een kopje kleiner willen maken, wil Bob zijn nageslacht ook wat raad geven. Zijn kleinzoon Billy, een rebelse graffiti-spuiter, wil in de voetsporen van zijn grootvader treden, maar brengt hem daardoor in de problemen. Bob krijgt het op zijn oude dag nog behoorlijk druk...

Een grappige en spannende familiesaga…

Verwacht voorjaar 2012, bekijk de trailer op Youtube

Recensie Wraak van de Dodo

Een terugkomend thema is moeilijk te vinden in mijn boeken, zei Bavo Dhooge ooit in een interview op deze site. Maar ook: "Er zijn wel een paar mensen die onderhuidse thema’s opmerken die ik zelf nooit had gezien, zoals de vader-zoonrelatie." Degene die dat ooit bedacht, kan nu "zie je wel" uitroepen. Al hoop ik dat de relaties ten huize Dhooge wat hoffelijker verlopen dan die in Sunset Bay.

Het boek begint met een begrafenis: "Buck vond het jammer dat zijn vader al onder de grond lag want hij had de klootzak graag zelf in die kist geklopt." Wat Buck op dat moment nog niet weet, is dat zijn vader, de vermeende dode, hem vanuit een limo zit te bespieden. Bob Stone, een Vietnam-veteraan, vond het aangeraden even uit het openbare leven te verdwijnen nadat hij een lijk had gevonden in de koffer van een auto. Kleinzoon Billy kijkt erg naar grootvader Bob op, terwijl hij de muren van zijn vaders huis onder de graffiti zet, en al passerend Bucks kapsel een ander kleurtje geeft. Tussen die drie in staat Cassie: ex van Buck, moeder van Billy en sexy schoondochter van Bob.

In grote lijnen weet je wat te verwachten van de LA-reeks van Bavo Dhooge (zie o.a. Stiletto Libretto en Scrabble Man): pseudo-gangsters (niet zelden met een hoek eraf) die in een zelf-gecreëerde slangenkuil terechtkomen, en dat alles op een plaats waar je dat 't minste verwacht. In deze: het rusthuis Sunset Bay, waar de bewoners hun oude dag verstoord zien door een turbo-rolstoel en geweerschoten. Het siert Bavo Dhooge dat hij niet de weg van de minste weerstand zoekt, maar altijd weer nieuwe personages uitvindt en zijn verhalen van nul af opbouwt. Lekkere thriller weer, met misschien net iets minder plotwendingen dan anders.

Recensie Crimezone

‘S-Express’ is de passende bijnaam voor de Vlaamse auteur Bavo Dhooge (1973). Hij schreef reeds meer dan zestig boeken, waarbij de letter S vaak wordt gebruikt als eerste letter van de titel. Zijn misdaadromans zijn al herhaaldelijk geprezen. Zo ontving hij de Diamanten Kogel (voor Stiletto Libretto), won hij de Schaduwprijs voor zijn debuutthriller (SMAK) en is hij de enige Nederlandstalige misdaadauteur die 3 jaar op rij 5 sterren kreeg in de VN-Thrillergids. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor zijn nieuwste S-boek: Sunset Bay

Stiffy is de presentator van het tv-programma Splash My Car, waarin oude auto’s worden opgefleurd tot nieuwe luxewagens. De crew van deze populaire tv-show, uitgezonden op MTV, bestaat uit ex-bajesklanten die de auto’s niet alleen van de modernste gadgets voorzien, maar er ook illegaal smokkelwaar inbouwen. Bob Stone, een Vietnamveteraan, raakt per toeval betrokken bij deze groep criminelen. Hij wordt de host van het programma en krijgt de touwtjes in handen. Tenminste, dat denkt hij. Hij heeft wel een vermoeden dat er meer gebeurt dan alleen het pimpen van de auto’s, maar een echt bewijs heeft hij niet. Tot hij een lijk vindt in een van de auto’s. De ontdekking heeft grote gevolgen voor zijn veiligheid, temeer omdat de crew opdrachten krijgt van een gevaarlijke drugscrimineel. Bob Stone besluit onder te duiken in het rusthuis Sunset Bay om uit de handen van Stiffy en zijn criminele maten te blijven. Maar dit is niet de enige reden waarom hij onderduikt. 
Zoon Buck Stone is een premiejager en maakt jacht op slechteriken die door de staat gezocht worden. Hij heeft een hekel aan zijn vader, dus wanneer deze bij een aanranding betrokken raakt, stelt hij alles in het werk om zijn pa voor het gerecht te krijgen. 

In Sunset Bay wordt ons een boeiend kijkje gegund in een even interessante familie. De hoofdpersonages passen perfect in het verhaal, waardoor het gevoel ontstaat dat zij werkelijk bestaan. Het lijkt wel alsof er van tevoren een casting heeft plaatsgevonden en Dhooge de beste kandidaten als hoofdrolspelers voor zijn verhaal heeft uitgekozen. Naast de gepensioneerde levensgenieter Bob Stone en zijn ambitieuze zoon Buck, is daar nog kleinzoon Billy, die zijn grootvader als voorbeeld heeft. Hij brengt hem echter onbewust in de problemen wanneer hij zich aansluit bij de crew van Splash My Car. De relaties tussen de personages maken het compleet. Beide zoons kunnen hun vader niet luchten en deze haat komt tot uiting in een aantal briljante conversaties. Cassie Brown, ex van Buck, moeder van Billy en minnares van Bob, is de gemeenschappelijke schakel in de familie Stone en is daarbij een prettig personage.

Helaas is de plot wat eenvoudig en enigszins voorspelbaar. De verrassende twist om de lezer op het verkeerde been te zetten, blijft uit. Maar eigenlijk kun je helemaal niet spreken van een plot, want het hele verhaal draait om de beslommeringen van de familie Stone. Dat het toch weet te boeien, is knap. Dhooge schrijft in een vlotte, luchtige stijl en heeft een duidelijke affiniteit met films en televisie, getuige het gebruik van een aantal filmische elementen. Verder laat het verhaal voldoende ruimte over voor scherpe dialogen, degelijke spanning en een treffende humor. 

Liefhebbers van de Amerikaanse bestsellerauteur Harlan Coben zullen smullen van dit boek, want beide gebruiken een geniale mix van humor en spanning. Dhooge verstaat de kunst om je tijdens een meeslepende scène te laten lachen, zonder de spanning uit het oog te verliezen. Rust zal niet gevonden worden in Sunset Bay, noch door Bob Stone, noch door de lezer. De S-Express dendert voort. En er is niemand die deze prijzenpakker kan afremmen.

Recensie Gazet van Antwerpen 4 *

Vietnamveteraan Bob Stone is al heel zijn leven lang een vrouwenjagende sjoemelaar. Zoon Buck Stone kon het nooit echt vinden met Bob en maakt, als premiejager, maar al te graag jacht op zijn vader, al was het maar omdat die achter de tralies geen last meer zal hebben van de nietsontziende gangsters die het op hem gemunt hebben. Met de hulp van Bucks ex, Cassy, duikt Bob onder in rusthuis Sunset Bay. Maar veel rusten zit er daar voor hem niet in. Met één oog op zijn sexy schoondochter en één oog op zijn belagers die hem een kopje kleiner willen maken, wil Bob zijn nageslacht ook wat raad geven. Zijn kleinzoon Billy wil immers in zijn voetsporen treden. Dhooge vertelt zoals steeds een vrolijk, filmisch verhaal, met knotsgekke personages en sprankelende dialogen en bevestigt zijn status van meest on-Vlaamse van alle Vlaamse thrillerschrijvers. 

Recensie Cerberus/Fantastiek 5 *

De perfecte dysfunctionele familie… Mag ik u voorstellen: Bob Stone, Vietnam veteraan, sjoemelaar, in de tachtig of zo, geobsedeerd levensgenieter van drank en seks. Bob vindt een dode in de koffer van zijn wagen, weet wie dat een van zijn gangstervrienden Stiffy de dader is en besluit dat het veiliger is onder te duiken. Dat doet hij zowaar in Sunset Bay, een rusthuis dat ook vol veteranen zit. Buck Stone is zijn zoon die premiejager is en zijn vader te pakken wil krijgen. Cassy is Bucks ex die ook al eens met zijn vader stoeit. Dan is er nog zijn zoon Billy die een hekel heeft aan zijn pa, zijn grootvader als lichtend voorbeeld ziet en bezeten is door graffiti spuiten. Bob heeft zijn eigen begrafenis geregeld, officieel dood voelt hij zich veilig in Sunset Bay, tot Buck hem daar vindt. Intussen zijn de gangsters via Billy ook op zijn spoor en wordt het een gezellige familiale shoot-out. Een bizarre en enorm grappige mix van roman noir en kolder, vol flitsende dialogen, uitvergrote situaties waarin zowat iedereen iedereen manipuleert en bedriegt, en waarin je voortdurend op het verkeerde been gezet wordt. Uiterst vermakelijk en boeiend. De vergelijkingen met Tarantino en ‘The Sopranos’ zijn deze keer heel terecht. Bavo kreeg voor zijn vorige thrillers vol zwarte humor al de Schaduwprijs, de Diamanten Kogel en ettelijke eervolle vermeldingen.

Eddy C. Bertin (5)

Recensie Vrij Nederland 4 *

De S-titels volgen elkaar snel op. En het moet gezegd: veel hilarischer, vlotter en onderhoudender zijn ze in ons taalgebied niet te vinden. Ook nu weer. Lijken in kofferbakken, premiejagers, graffiti-artiesten: Bavo schmiert er weer op los.

Recensie Standaard der Letteren 4 *

Bavo Dhooge is goed op dreef in Sunset Bay, zijn zoveelste thriller waarvan de titel met de letter S begint en die zich in de VS afspeelt. Hij heeft een voorliefde voor gesjeesde personages die zich meestal door hun eigen domheid in de problemen werken en geen andere uitweg zien dan de misdaad. Het begin is sterk. Wat volgt is een spannend en hilarisch verhaal over een grootvader die niet alleen auto's steelt maar ze ook volledig stript en pimpt in een succesvol tv-programma. Dhooge wordt steeds meer bedreven in het combineren van spanning, humor en losgeslagen personages. Hij is een volstrekt unieke stem in de Vlaamse thrillerwereld. (John Vervoort).

Recensie Boekblad

Een groot talent als Bavo Dhooge.

Recensie Biblion

De eerste zin van dit boek is al een veelbelovende klapper. De auteur vervult die belofte helemaal. Hij zet een plot zodanig op, dat niet veel auteurs hem dit zouden kunnen verbeteren. De oude Vietnamveteraan Bob Stone weet te veel volgens zijn voormalige medewerkers en probeert zijn belagers, onder wie zijn zoon die premiejager is, van zich af te schudden. Hiertoe duikt hij onder in een rusthuis (titel). Meer vertellen zou de aardigheid van het lezen bederven. Hoewel er geweld in deze roman voorkomt, valt daar geen accent op. Het verhaal is niet zozeer humoristisch als wel hilarisch. Dit zonder dat de spanning eronder lijdt. Tot en met het slot vinden er ongelofelijke gebeurtenissen plaats zonder dat de geloofwaardigheid geweld wordt aangedaan. Dhooge staat als thrillerauteur hoog aangeschreven. Hij werd vier keer genomineerd voor een prijs, wat in twee gevallen leidde tot een bekroning. In de Vrij Nederland Thrillergids is hij drie jaren achtereen met de hoogste waardering, vijf sterren, beloond. De auteur kiest als plaats van handeling ook nu weer de Verenigde Staten, een land waarin criminaliteit nu eenmaal een veel voorkomend verschijnsel is. Bijna alle titels van de auteur beginnen met een -s. Normale druk. - Wim Kleisen

Recensie Leeswolf

Bavo Dhooge is een fenomeen. De Gentse auteur heeft al meer dan zestig titels (thrillers, jeugdboeken, romans…) op zijn naam staan, werd vaak gelauwerd en vertaald, altijd beginnend met de letter S, wat hem de toepasselijke bijnaam ‘S-Express’ opleverde, zeg maar ‘speels’ en ‘spannend’, met uiterst inventieve scenario’s die uitmunten door buitelende gekte, krankzinnige situaties, en doldrieste, uit de hand lopende plots. Sunset Bay is zijn vierde LA-thriller, de intrige is puur Amerikaans in het genre van Elmore Leonard. De actie draait rond vier hoofdpersonen: pseudo-Vietnamveteraan Bob, zijn zoon Buck, die als premiejager jacht maakt op zijn eigen vader, kleinzoon Billy, rebelse graffitispuiter, die op zoek is naar wat hem aan zijn grootvader linkt, en Bucks ex, Cassie, die het trio samen tracht te houden. (Om de leesbaarheid te bevorderen mocht er wel wat meer diversiteit in die namen zitten.) Grote bek en womanizer Bob woont al in het eerste hoofdstuk incognito zijn eigen begrafenis bij. Zijn stand-in is bij een ongeluk om het leven gekomen en kan daardoor perfect dienen als een alibi om Bob voorlopig van de crime scene te laten verdwijnen. Hij kan met Cassies hulp onderduiken in een rusthuis, Sunset Bay, maar zijn komst aldaar zet een ongemene moordpartij in gang, die niet na te vertellen valt. Zelfs na Bobs dood (hij overleeft een stoeipartijtje met zijn schoondochter niet) zal zijn zoon zijn belager nog een lelijke toer draaien.
Dhooge beschrijft een meedogenloos wereldje van harde jongens met een hoek af, zonder veel moraliteit, en toch zit er een scheut liefde in. Er zitten wel enkele losse draadjes in de plot, maar daar lees je gewillig over in de vaart waarmee deze thriller geschreven is. Het schrijfplezier spat van elke bladzijde, en vindt vaak een uitweg in fonkelende slapstick. De dialogen lopen als een trein in deze wonderlijke, messcherpe parodie op de Amerikaanse thriller, een unicum in Vlaanderen. [Jos Van Damme]