Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Lebowski Uitgevers, 1e druk, ISBN 9789048802289 , juni 2009, 300 pagina's, categorie Volwassenen.

Summercrime is het antwoord op de vraag: ‘Wat gebeurt er als je de beste thrillerschrijvers van Nederland en België elk een verhaal laat schrijven vanuit eenzelfde centraal punt? Wat voor verschillende verhalen komen daaruit voort?’
Ergens moet een auto staan, in de duinen, met lichten aan en een deur half open. En of dat nu in het begin, midden of eind van het verhaal is, en of het een groot deel uitmaakt van het plot of niet, dat mag ieder voor zich bepalen.

Summercrime is een idee van Simon de Waal, een zomerboek met spannende en verrassende thrillerverhalen van 13 van de beste topschrijvers uit Nederland en België. Het boek zal uitkomen in (hoe verrassend) de zomer van 2009 en gepresenteerd worden tijdens twee grote strandfeesten: een in Nederland en een in België.

Een feestavond met muziek, eten, drank, voordrachten en een spannende film in de nacht.

Het verhaal van Bavo Dhooge heet 'Stil Bloed'.

27-08-2009  Remko Meddeler  (Crimezone)

Zestien keer hetzelfde, maar dan anders

Weinig is lekkerder dan jezelf kort maar krachtig verliezen in een andere, spannender wereld. Het korte verhaal biedt optimaal genot tussen de duik in zee en een koel glas rosé. Toch liggen er helaas maar weinig bundels met korte thrillers in de winkel. Dat vond Simon de Waal blijkbaar ook, want hij vroeg veertien collega-auteurs een verhaal te bedenken dat draait om een auto die op een warme zomeravond achtergelaten is in de duinen. Natuurlijk schreef hij zelf ook mee. En hij riep de wakkere lezers van De Telegraaf op om een verhaal in te sturen. En laat juist dat een van de beste uit de bundel Summercrime zijn.

Een kort verhaal schrijven is niet makkelijk. Niet alleen moet je iets interessants, origineels of moois te melden hebben in een klein bestek, het moet voor Summercrime bovendien spannend zijn. En, als het even kan, ook nog geloofwaardig. Patrick de Bruyn, Loes den Hollander, Annet de Jong, Kortsmit & Lotz, Saskia Noort, Ton Theunis en Simon de Waal scoren op minimaal een van deze punten een onvoldoende. Geen van hen heeft een slecht verhaal geschreven (hoewel Noort in de buurt komt, met een ontknoping die je na anderhalve pagina al aan ziet komen), maar zij lijken het meeste moeite te hebben gehad met de beperking van het aantal woorden. Opvallend vaak beginnen deze verhalen sterk, maar zakt de spanning weg door slechte dialogen, een ongeloofwaardig personage of een krampachtig toeval. Of, zoals in het verhaal van De Bruyn, doordat er eigenlijk helemaal niets schokkends gebeurt.

De andere auteurs maken de loop naar de boekhandel tot een uitermate zinvolle. René Appel toont opnieuw zijn meesterschap in het spannend maken van een gebeurtenis die bij een ieder om de hoek plaats kan vinden. Knap om de verrassing tot de laatste zin te kunnen bewaren. Bavo Dhooge is vooral zeer origineel. Bob Mendes’ sterke vrouw is zeer vermakelijk. Eva Noorlanders verhaal wordt met de pagina sterker. En het hoofdpersoon van Esther Verhoef is dermate interessant dat hij smaakt naar meer. Toppers zijn Tomas Ross, Charles den Tex en Patricia van Mierlo, die het maximale bereiken in de beperkte ruimte met een mooi plot, interessante personages en een krachtige, in het geval van Van Mierlo zelfs verfrissende, schrijfstijl.

 Esther van Vliet, de Telegraaflezeres, verdient een speciale vermelding. Zij heeft niet het meest spannende verhaal geschreven, maar levert door haar originele idee om samensteller De Waal tot hoofdpersoon te bombarderen verrassend veel leesplezier. En is het niet juist daarom dat (spannende) boeken een zekere plek in onze vakantiekoffer krijgen?