Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Kramat, 1e druk, isbn 9789075212977, juni 2008, 200 pagina's, categorie Volwassenen.

Een ouderwets liefdesverhaal in een hypermoderne toekomstmaatschappij. Liefde is strafbaar. Relaties worden niet langer toegestaan, om het geboortecijfer te beperken, het huiselijk geweld en scheidingen met allerhande bureaucratische overlast en economische gevolgen te vermijden. De gevangenissen zijn bevolkt met ‘criminelen’ die toch heimelijk getrouwd zijn. De meeste mensen zijn ééndagsvliegen en fladderen van de ene one-nigh-stand naar de andere. 

Sommigen, zogenaamde mediums, kunnen echter in de toekomst kijken om mensen die toch zouden willen trouwen al dan niet een garantie op geluk te geven zodat ze kunnen investeren in een geheim huwelijk. Maar de overheid houdt geen rekening met deze mediums en beschouwt hun toekomstvisies als pure fictie en valse verzinsels. 

Brice slaapt elke avond met een andere vrouw en is getuige op het geheime huwelijk van zijn beste vriend Bud Weiser. De plechtigheid wordt echter na een anonieme tip door een razzia van de politie verstoord waarbij Bud en zijn vrouw worden opgepakt. Maar Brice ontmoet er ook Lilly, een jonge vrouw. Ze slapen met elkaar en nemen de volgende ochtend weer afscheid. Maar het onvermijdelijke gebeurt. Brice wordt verliefd op haar. 

Wanneer Brice tegen de wet in Lilly terug bezoekt, komt hij erachter dat ze een medium is…

Een flitsende en spannende toekomstthriller over mensen die het heft in eigen handen nemen.

05-09-2008  kunst & cultuur infonu nl  (Infonu nl)

Het boek ‘Straks werd ons geluk vermoord’ leest vlot. Het is een science fiction verhaal, waar duidelijk goed over nagedacht is. Alle aspecten die komen kijken bij het toekomstbeeld dat Bavo Dhooge heeft verzonnen zijn verwerkt in het verhaal. De reacties van mensen in de omgeving kloppen helemaal met het verbod op de liefde. Verder zijn er wat nieuwe dingen die wij niet kennen, zoals shuttlewagens en gliders. Maar ondanks deze nieuwe aspecten, voelt het niet onbekend aan. De schrijver weet alles zo neer te zetten dat je gelooft in de wereld die hij heeft gemaakt. En behalve dat het allemaal klopt, zit er ook nog eens de nodige spanning in het verhaal, waardoor je maar wát graag verder wilt lezen.

05-09-2008  Barad The Dwarf  (Fantasy Realm)

In ‘Straks werd ons geluk vermoord’neemt Bavo Dhooge ons mee de toekomst in. Meer bepaald de toekomst op aarde. Verwacht in dit boek geen grote hoeveelheid aliens want die krijg je niet te zien.

Bavo brengt ons naar een wereld waar de consumptiemaatschappij hoog tij viert. Alles draait er om snelle consumptie. Zo bestaat er een lijst met goederen die iedereen moet proberen. Eenmaal de personages ze hebben uitgeprobeerd worden deze goederen bij hen van de lijst gehaald en zijn ze niet meer beschikbaar. Artiesten kunnen geen carriere meer uitbouwen want na 1 film of nummer mogen ze er geen meer maken. Een van de grootste veranderingen is het principe van relaties. Langdurige relaties (lees langer dan 1 nacht) zijn absoluut verboden, om nog maar te zwijgen van huwelijken. En relaties zijn dan ook geëvolueerd naar een hele reeks one night stands waar nauwelijks sprake is van enige liefde, waar men de naam niet kent en niet echt hoeft te weten en waar op het einde van de date visitekaartjes van vrienden worden uitgewisseld bij wie men de volgende keer in bed kan duiken. De reden van deze verandering: Huwelijken die misliepen een een heleboel problemen teweeg brachten.

Niet iedereen is echter gelukkig in deze maatschappij. Daarom zijn er underground nog romanticussen die op zoek zijn naar langdurige relaties en in het geheim huwen. Alles dient echter zo geheim mogelijk te gebeuren. De politie ligt constant op de loer en overtredingen worden met een gevangenisstraf bestraft. Op zo’n underground huwelijk ontmoeten we het hoofdpersonage Brice die er het verboden huwelijk tussen zijn vriend en cliënt Bud Weiser dient te voltrekken. Helaas voor Bud heeft de politie er lucht van gekregen en volgt er een razzia, waarbij zelfs Bud zijn geliefde om het leven komt. Wanneer Brice zijn vriend in het opsluitingscentrum gaat opzoeken vraagt deze hem om uit te zoeken wie hem heeft verraden. Brice belandt hierdoor zelf in een heel avontuur betrokken dat vele verrassingen telt. Brice zelf is in zijn nopjes in de huidige maatschappij en hij verstaat ook niet dat zijn vriend zich zomaar kan binden. In opdracht van Bud maakt Brice contact met Lily, een medium die voor Bud werkt en het voor Brice onmogelijke gebeurdt: Brice wordt verliefd.

Het verhaal is goed geschreven en de verhaallijn wisslend maar zelf heb ik problemen met de wereld die Bavo in dit boek schept. De wereld lijkt me te onrealistisch en ik kan me hierdoor te moeilijk verbinden met de personages in het boek. Het feit dat huwelijken zijn verboden kan ik nog vatten, maar dat zelfs gewone relaties worden verboden of meerdere sexuele contacten tussen dezelfde personen, gaat mij toch mijn petje te boven. Ook de lijst vind ik een leuk idee maar is terug weinig geloofwaardig. Vaste waarden zijn voor een mens denk ik net belangrijk in zijn leven. En vele dingen worden net beter als je er meerdere malen van kan genieten. Dat er dan opeens zo’n wereld zou komen te bestaan lijkt me zeer nefast voor gelijk welke persoon.

Het idee van de underground huwelijken vond ik dan weer wel zeer geslaagd. Toen ik het stuk las deed het me helemaal denken aan de verboden vieringen die de christenen hielden in het oude romeinse rijk. Ook de gevangenisstraf die werd opgelegd bij het plegen van een huwelijk leek me realistisch. Maar in het algemeen leek de gevangenis toch wat bizar. In de gevangenis geraakten immers de mensen die zich niet aan de overvloedige consumptie konden houden en die graag wat vaste waarden hadden in hun leven. Via prikkels probeerde men dan de persoon aan te passen terwijl ze net in een wereld terechtkwamen waar ze ideaal in pasten. Want een gevangenis is tenslotte een plaats waar er veel vaste waarden zijn.

In het algemeen heb ik het boek vlot doorgelezen en kon het verhaal me wel boeien, ondanks de bedenkingen die regelmatig hun kop opstaken. Ik denk dat dit boek met zijn 200 pagina’s een goed tussendoorboekje is die geen te hoge toppen zal scheren maar wel aangenaam is om eens te lezen.

05-09-2008  Kaj Peters  (Crimezone)

Bavo Dhooge is een vreemde eend in de bijt van de Vlaamse literaire scène. Zijn stijl kenmerkt zich door het bij elkaar voegen van clichés uit verschillende pulpgenres (de western, de film noir, e.a.) tot een werk met literaire aspiraties. Zo kiest de schrijver er bewust voor om zijn werk te doorspekken met flauwe oneliners en overdreven plotwendingen. Maar achter die ogenschijnlijke pulp schuilen heuse metaforen en dieperliggende boodschappen.

In deze roman beschrijft Dhooge een toekomst waarin elke vorm van vastigheid aan banden wordt gelegd. Vooral de liefdesrelaties moeten het ontgelden, want huwelijken en lange termijn relaties zijn ten strengste verboden. Het enige toelaatbare zijn gezichtsloze one-night-stands waarbij men kaartjes met elkaar uitwisselt voor nieuwe sekspartners. Maar natuurlijk kruipt de liefde waar het niet gaan kan, en in het geniep vinden er dan ook met regelmaar geheime huwelijken plaats.

De hoofdpersoon Brice is een advocaat die zich ooit gespecialiseerd heeft in echtscheidingen, maar die zich nu vooral toelegt als persoonlijk adviseur voor cliënt Bud Weiser. Deze Bud ziet zijn eigen sprookjeshuwelijk verpest worden door een inval van de politie. Tot overmaat van ramp rent het beoogde bruidje onder een auto en ze sterft ter plekke. Vanuit de gevangenis maant hij Brice om op zoek te gaan naar de persoon die hem verraden heeft. Dit onderzoek wordt ernstig belemmert als Brice zelf een verboden relatie begint met de vrouw die hij van het verraad verdenkt.

In de essentie is dit overdreven uitgangspunt van verboden huwelijken één grote mijmering over het menselijke belang van standvastige relaties. Het dient dan ook als metafoor voor de vluchtigheid van de liefdesrelatie in onze huidige maatschappij, waarin echtscheidingen en korte relaties de overhand beginnen te krijgen op de liefde die de kans krijgt om te groeien. In dat opzicht levert Dhooge dan ook een interessante visie op de liefde en de maakbaarheid van ons eigen geluk daarin. Maar helaas wringt er tijdens het lezen toch iets.

Juist het originele pulpelement dat Dhooge’s werk kenmerkt, is hier een van de grootste minpunten. Het voelt teveel als een geforceerd concept waarin de zielloze karakters hun rol vertolken zonder dat de lezer echt binding met ze krijgt. De wereld waarin het zich afspeelt komt geen moment tot leven als een overtuigende alternatieve werkelijkheid. Zoals dat in romans van SF-grootheden als Philip K. Dick of George Orwell bijvoorbeeld wel het geval is. Het helpt ook niet dat de beste man weinig verbeeldend schrijft. Om de haverklap worden warmtepistolen, shuttles en dergelijke futuristische zaken geïntroduceerd op een manier die getuigt van weinig fantasie. Geen uitgebreide beschrijvingen; ze zijn er gewoon en de lezer dient dat te accepteren. Als pulp is het niet vermakelijk genoeg, als serieus literair werk blijft het teveel aan de oppervlakte borrelen. Met een sterke achterliggende boodschap, dat wel.