Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT   

'SCHRIJVERS OP HET SCHERM'

(uitgeverij Angèle)

 

Van alle films over schrijvers, zijn er maar weinig waarin de schrijver doet wat je van een schrijver verwacht: schrijven. Tot die vaststelling kwam Bavo Dhooge, schrijver van beroep en filmscenarist van opleiding.

Vanuit een bijna encyclopedische kennis, maar in een smakelijk kader van ironie, opinie en zelfkritiek, toont Dhooge ons wat de schrijvers op het scherm dan wel doen. Hij fileert de films tot twintig types schrijver en kleurt de beelden aanstekelijk bij met inzichten en knipogen, vergelijkingen en commentaren. Bovendien is hij nooit te beroerd om ook een inkijk in zijn eigen schrijversbestaan te geven.

Bij wijze van eindgeneriek biedt Dhooge nog een quasi volledig overzicht van maar liefst 800 films waarin schrijvers een hoofdrol spelen. Voer voor uren leesplezier, gevolgd door een paar jaar kijkplezier.

 

BAVO DHOOGE (Gent, 1973) schreef precies honderd boeken voor hij in 2018 ‘herdebuteerde’ met zijn vaderroman Sr. Hij studeerde af aan de Koninkljke Academie voor Schone Kunsten, Medium Film. In Schrijvers op het scherm, brengt Dhooge zijn twee grootste passies samen: film en literatuur.

 

Quotes "S-Express"

'Met 'Sr.' heeft Bavo Dhooge een aangrijpende 'Vadersuche' neergezet, die ook een spiegelgevecht op het scherp met zichzelf oplevert. Een ambitieus boek, meeslepend geschreven en knap geconstrueerd.' 

(Stefan Hertmans)

'Voor ons ligt de schitterende vaderroman 'Sr.', en als dat boek Dhooge niet naar de hoogste regionen der Vlaamse letteren katapulteert, dan weet ik het ook niet meer.'

(Herman Brusselmans in HUMO)

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 

Davidsfonds, 1e druk, isbn 9063064810, januari 2003, 250 pagina's, categorie Volwassenen

Josip 'Mandy' Mandic, het nieuwe Kroatische voetbalwonder van AA Gent, wordt bedreigd. Met het oog op de belangrijke terugwedstrijd in de Uefacup huren de Buffalo's privè-detective Patrick 'Pat' Somers in.
Maar nog voor Somers goed en wel de lijnen heeft uitgezet, gaat de bal al aan het rollen.
Somers trekt zijn stoute voetbalschoenen aan en tackelt tijdens zijn zoektocht ongure figuren die zich bezighouden met omkoopschandalen en illegale verblijfsvergunningen.

Het tweede deel in de reeks rond Pat Somers. Nominatie Diamanten Kogel 2004. Boekpresentatie op het veld van AA Gent.


06-09-2008  John Vervoort  (Standaard der Letteren)

Strafschop lost de verwachtingen in die Dhooge wekte met SMAK.

06-09-2008  Elvin Post  (Algemeen Dagblad)

Mooi is de stijl van Bavo Dhooge. Hij weet op geheel eigen wijze een warme sfeer te creëren. Van Somers maakt hij een persoon met wie de lezer graag op stap gaat. Meer nog dan spanning, zijn het de droge humor en de soms prachtige beschrijvende passages die Strafschop de moeite waard maken. Bovendien doet Dhooge een wijze uitspraak, die heel wat Nederlands voetballeed verzacht: 'Een strafschop benutten is een laffe manier van scoren.'

06-09-2008  Staf Schoeters  (Leesidee)

Bavo Dhooge is aardig op weg om de fakkel van de eerste generatie thrillerschrijvers over te nemen en de vlam met de nodige zuurstof verder aan te wakkeren. Niet alleen weet de auteur het strakke touw tussen spanning en humor te bewandelen, hij weet ook hoe je het grote publiek kunt strikken door het misdaadgenre te betrekken op de populairste sport aller tijden: voetbal. De thriller vangt aan met twee voetbalcitaten en is opgedragen aan Juan Lozano. Mogelijk zal Dhooge ooit de literatuurgeschiedenis ingaan als de man die de voetbalfans leerde lezen. De intrige slingert tegen hoge snelheid langs de gebruikelijke obstakels en hete hangijzers eigen aan het milieu, zoals omkoopschandalen en illegale verblijfsvergunningen, maar de auteur scoort vooral door de sprankelende en originele humor in de oneliners van Somers en de nukkige grollen van Josip Mandic.

06-09-2008  JOV  (Het Nieuwsblad)

Strafschop is grappig en zit intelligent in elkaar. Een talent om in de gaten te houden.

03-06-2008  Chris Vandenbroucke  (Biblion)

De Kroatische stervoetballer Mandic wordt bedreigd en presteert sindsdien ondermaats. Zijn club huurt privé-detective Pat Somers in om hem te beschermen en de bedreigers op te sporen. Tegen zijn wil komt hij terecht in het duistere milieu van de voetbalmaffia waar omkoopschandalen en illegale verblijfsvergunningen schering en inslag zijn. Er vallen nog een paar doden voor Somers de ware toedracht ontdekt. Vierde thriller in twee jaar van de Vlaamse auteur. Winnaar van de Schaduwprijs 2003 en genomineerd voor de Diamanten Kogel met 'Smak'*. Detectiveroman die het vooral moet hebben van zijn hoofdpersonage. Somers is een ietwat onbeholpen knul met een voor het genre typisch gevoel voor one-liners en wisecracks. De plot is naar het einde toe wat warrig maar dat doet niets af van de grote ontspanningswaarde van dit leuke verhaal. Normale druk. - C. Vandenbroucke

03-06-2004  Fred Braeckman  (De Morgen)

Dhooge zet een sympathieke held op papier en schrijft kennelijk met veel talent en plezier.