Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Davidsfonds, 1e druk, isbn 9059081358, januari 2005, 150 pagina's, categorie Jeugd

Op een nacht overmeesteren een paar leden van het Animal Liberation Front een konvooi naar een dierentuin. Wat ze niet wisten, was dat er een grote zwarte kat in de vrachtwagen zat, een Zuid-Amerikaanse panter met vier welpen. Tijdens de overval loopt een van de katjes verloren. Het is het begin van een bloedige zoektocht van de moeder panter in een nabijgelegen bungalow/vakantiepark aan de kust. Dr. Marcus Brecht, dierendokter in dienst van het park, moet zijn advies geven bij een afschuwelijke ontdekking.
Maar hij heeft zijn eigen problemen en heeft af te rekenen met de wrevel van zijn twee zonen die niets willen weten van zijn nieuwe, jonge vriendin. Nadat de eerste slachtoffers in het vakantiepark vallen, merkt Brecht dat het spoor van het kwaad naar zijn twee eigen zonen leidt.

'Stoeipoes' is een superspannende, visuele horrorthriller voor de jeugd. Een angstaanjagend boek om je tanden in te zetten en letterlijk te verslinden.

Een flitsende jeugdthriller voor lezers vanaf 12 jaar. Ook verkrijgbaar als luisterboek op http://detectives.kro.nl/artikelen/Luisterboeken


06-09-2008  Rob van Veen  (Jeugdliteratuur in praktijk)

Zie hier de ingrediënten voor een bloedstollende geschiedenis waarvoor je als lezer werkelijk over stalen zenuwen dient te beschikken. Dhooge toont zich een ware master of suspense. Geraffineerd voert hij de spanning op en de plot van het verhaal is werkelijk zenuwslopend! Een aanrader voor leerlingen in het vmbo, maar ook havo en vwo.

03-06-2005  Erik van de Grampel  (Biblion)

Marcus Brecht werkt als dierenarts parttime in een bungalowpark. Op een ochtend wordt hij uit bed gebeld door een personeelslid van het park dat een gruwelijke ontdekking heeft gedaan: iemand is door een groot roofdier gedood. Een paar uur eerder heeft zijn zestienjarige zoon Steven zijn eerste opdracht voor een dierenbevrijdingsgroep voltooid en een in een vrachtwagen opgesloten dier bevrijd. Geen aap zoals verwacht, maar een panter met vier welpen. Een van de welpen wordt door Lucas, de jongste zoon, gevonden en mee naar huis genomen. Ondertussen is de panter op zoek naar haar jong en daarbij wordt niemand ontzien. Spannend en vlot leesbaar verhaal om in een ruk uit te lezen. Enkele bloederige scènes worden terughoudend beschreven. Het vlotte taalgebruik bevat diverse vloeken. De geretoucheerde omslagillustratie toont de kop van een (zwarte?) poema met fluoriscerende ogen. Vanaf ca. 13 jaar. - Erik van de Grampel

03-06-2004  Bart Van Nuffel  (Pluizer)

Marcus Brecht is werkzaam als dierenarts in een vakantiepark. Hij heeft twee zonen, Steven en Lucas, en een jonge vriendin, Kate. Zijn vrouw werd het slachtoffer van een aanrijding toen ze op zoek ging naar hun weggelopen kat. Ze overleefde het ongeluk niet en sindsdien is er geen poes meer welkom in het gezin. Op een dag houdt een vrachtwagen halt bij de cafetaria van een benzinestation in de buurt van het vakantiepark. In de laadruimte zitten een zwarte panter en haar vier jongen. Ze zijn op weg naar een dierentuin. Leden van de ALG, de Animal Liberation Group, zijn hiervan op de hoogte en laten de dieren ontsnappen. Eén van de dierenbevrijders is Steven, Marcus’ oudste zoon. De zwarte panter begint aan een reeks gruwelijke moorden in het vakantiepark. Het dier is op zoek naar haar ene vermiste jong. Dat werd gevonden door Lucas, Marcus’ jongste zoon. Hij wilde dolgraag nog een poesje en verstopt het op zijn kamer. Zo komt het gevaarlijke roofdier bij het gezin Brecht terecht. Deze jeugdthriller biedt wat hij belooft: spanning. En horror, want wat er met de slachtoffers van de panter gebeurt, wordt in detail beschreven. Naast het thrillerelement is in het verhaal ook ruimte voor wat psychologische uitdieping van de relaties tussen de personages: de relatie tussen Marcus en zijn vriendin Kate, de gespannen relatie tussen Kate en de twee zonen en de amoureuze relatie tussen Steven en Inge, een ander lid van de ALG. Deze ingrediënten maken van ‘Stoeipoes’ een goed stuk ontspannende lectuur. [ Bart Van Nuffel ]