Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Davidsfonds, 1e druk, isbn 9063065132, mei 2005, 220 pagina's, categorie Volwassenen

Na de première van de openingsfilm op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen in Gent komt een hoofdactrice in verdachte omstandigheden om het leven. Naast organisator Jacques Dubrulle is ook privé-detective Pat Somers onder de genodigden. Hij is eigenlijk met vakantie, maar algauw wordt hij bij de zaak betrokken.

Er loopt een seriemoordenaar rond die de verfilming van een Guggenheimerroman van de schrijver Herman Brusselmans wil boycotten en beetje bij beetje de hele filmploeg uit de weg ruimt. Pat Somers vindt een zielsverwant in de Gentse schrijver en is onderweg ook nog eens getuige van een snuff-film.
Algauw wordt Somers de star van een zaak, waar lijken even star voor zich uitkijken en waar film het masker van de werkelijkheid is. Voor een keertje wordt Herman Brusselmans zelf opgevoerd als personage in een boek van iemand anders. En omdat het boek zich afspeelt in de filmwereld, hoort er bij de promotie natuurlijk ook een trailer bij...

Het vierde deel in de reeks rond de Gentse Pat Somers, met een speciale trailer met Herman Brusselmans (You Tube).


06-09-2008  John Vervoort  (De Standaard der Letteren)

Somers is het slimme broertje van inspecteur Clouseau.

06-09-2008  Staf Schoeters  (Leeswolf)

Passages die lezen als de filmische confrontatie 'Dracula meets Frankenstein'. Intrigerende ontwikkelingen met vaak verrassende invalshoeken volgen elkaar filmisch op. Dhooge kent zijn klassiekers met betrekking tot film, muziek en literatuur, en zijn lezers krijgen er maar niet genoeg van.

03-06-2006  Chris Van Hoecke  (Crimezone)

Door Crimezone|Chris op 23 juni 2005

Timing! Een nieuw avontuur van privédetective Pat Somers, deze keer in het kader van het Gentse filmfestival. Het viel nog net op tijd in de brievenbus om mee te nemen op vakantie. Van timing gesproken! Timing is ook het sleutelwoord in de verhalen rond de Gentse antiheld. En vaker ook nog het gebrek eraan. Zijn de oneliners van de speurder intussen uitgegroeid tot smaakmakers bij uitstek, zijn soms wel erg knullige manier om in de problemen te komen is een onmisbaar hoofdingrediënt van dit succesrecept. Vaak leidt ze tot hilarische toestanden, maar vooral in dit boek ook wel eens tot ontroerende, zelfs vertederende taferelen. In Star komt speurneus Somers wel erg nadrukkelijk in het voetlicht te staan. Letterlijk, hoewel de manier waarop niet direct zijn ego te streelt. Figuurlijk, zodat de lezer wat meer achtergrondinformatie krijgt over het hoordpersonage. BV's spelen in hoogsteigen persoon mee (auteur Herman Brusselmans kreeg een sleutelrol toebedeeld) of staan model voor fictieve personen in het boek (tenzij Robbe De Hert zijn witte sjaal ergens liet rondslingeren op het festival). Het bleef allemaal goed gedoseerd, zodat het niet kon gaan vervelen. Andermaal een boek om een paar zalige uurtjes mee zoek te brengen, met onverwachte plotwendingen en een absurdistische ontknoping, de illusie van het witte doek waardig.

03-06-2006  Jeroen Beghin  (Crimezone)

Door Crimezone|Jeroen op 01 september 2005

Tesaanhulder! Ik moet allereerst mijn excuses overmaken aan de heer Dhooge. Al drie jaar staat zijn debuutthriller Smak op mijn rek te wachten om gelezen te worden en het wilde er maar niet van komen. Onlangs kreeg ik via Crimezone Star in handen en pas nu blijkt wat ik al die tijd gemist heb. Toegegeven, het leesplezier is voor een deel te danken aan de voor mij zo bekende Gentse plekjes, maar ook zonder enige geografische voorkennis is Star een boek om van te smullen. Detective Pat Somers, door schrijver Herman Brusselmans ingeschakeld om uit te zoeken wie zijn laatste Guggenheimerboek naspeelt, inclusief moorden, is zonder meer de beste detective die in Vlaanderen al het licht heeft gezien. Somers is de kampioen van de wisecracks en de recordhouder oneliners. Dat ik hier mijn toevlucht moet nemen tot Engelstalige termen bewijst hoezeer dat een zeldzaamheid is in Vlaanderen. Tegen Somers kan zelfs een Brusselmans, vooral gekend als karikatuur van zichzelf, niet op (het helpt dat laatstgenoemde in Star bij momenten nogal braaf overkomt, te braaf). Bovendien vertelt Dhooge een keurig verhaal met een verrassend en ongewoon einde. Dus doe me een lol, en pik Star ergens op. Of om het op zijn Gents te zeggen: tesaanhulder! Zegtdakketkikugezaaden.

03-06-2006  Eric Diepvens  (crimezone)

Door Crimezone|Eric Diepvens op 09 januari 2007

Origineel tot net voor het einde. Pat Somers is nog volop aan het bekomen van de openingsfilm op het Internationale Filmfestival van Gent, waarin zijn figurantenrol tot een minimum herleid werd, als op het podium een filmster tijdens haar speech geëlektrocuteerd wordt. Na een gesprek met Herman Brusselmans lijkt Somers ervan overtuigd dat het geen ongeluk was, en begint hij een onderzoek dat hem langs alle facetten van de Vlaamse filmwereld leidt. Brusselmans idee, dat iemand zijn laatste roman aan het naspelen is lijkt waarheid te worden als Somers op zijn pad verscheidene lijken vindt. Maar met elk slachtoffer komt hij ook dichter bij de ontmaskering van de dader... Van originaliteit gesproken: dit boek is opgezet als een DVD. Zo zijn er achterin dan ook de gewiste scenes, bloopers en zelfs the making of... te vinden. Alleen de aftiteling ontbreekt. Deze eigenzinnige lay-out wordt ook doorgetrokken naar het hoofdpersonage zelf, want een man met een dergelijk zelfrelativeringsvermogen en sarcasme heeft in het hele thrillerwereldje zijn gelijke niet. Hij is een verademing tussen al die andere, zelfingenomen en serieuze detectives en rechercheurs. Toch blijkt dat de auteur met vuur speelt, want naarmate het boek vordert, ontstaat er een licht gevoel van irritatie bij de lezer over het constant grappig uit de hoek komen, dat bij vlagen geforceerd over komt en haast belangrijker lijkt dan het verhaal zelf. Het is dansen op het slappe koord, en dan is een tuimeling af en toe niet te vermijden. Zo staat de overvloedig aanwezige humor de geloofwaardigheid en de diepgang van het geheel in de weg. Maar toch zorgt net die originele aanpak van deze auteur ervoor dat zijn boeken over deze grappigste detective van Gent en omstreken niet in een collectie mogen ontbreken. Bavo Dhooge slaagt er ook in om in zijn boeken veel aandacht te besteden aan de couleur locale, en dit boek, het vierde met Pat Somers in de hoofdrol, is daarop geen uitzondering. Het begint met een grote bijrol voor het literair enfant terrible Herman Brusselmans, en eindigt met veel aandacht voor de locaties. Met Star heb je een kleine stadgids bij de hand, waarin enkele markante, populaire en typische plaatsen in Gent als locatie gebruikt worden. Ook wordt de innerlijke mens niet vergeten, en bevat het boek een keur aan etablissementen die drank en voedsel serveren. Maar laat nu net deze overvloed aan couleur locale het grote struikelblok zijn om een doorbraak te forceren buiten Vlaanderen. En dan is er nog de plot, die net sterk genoeg is om de aandacht van de lezer vast te houden, maar zeker geen hoogvlieger is... tot aan de ontknoping, want die komt aan als een slag in het gezicht. Met een plotwending die inslaat als een bom wordt de lezer wakker geschud. Prachtig om vast te stellen hoe Bavo Dhooge, zonder ook maar de minste indicatie te geven, naar deze climax toe gewerkt heeft. Alleen is het jammer dat het net dit einde aan originaliteit ontbreekt, want we kwamen een dergelijke ontknoping al tegen in een paar kaskrakers van films, die ik niet zal noemen, om de verrassing voor de toekomstige lezer niet te vergallen. Ondanks het feit dat dit trucje als een paar keer gebruikt werd, kunnen we alleen maar vaststellen dat het zijn werk feilloos blijft doen.