Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

 

Kramat, 1e druk, isbn 9789075212822, oktober 2007, 241 pagina's, categorie Volwassenen

"Ik moet dood. Dat is het plan. Het plan dat ikzelf heb opgevat. Jack Storm, jij arme donder, je moet dood. Alleen zo kan de rest voort leven...

Immigrant Jarek Simitz, ex-bokser en Olympisch kampioen gewichtheffen, heeft zich als Jack Storm in de jaren twintig in de stille films van Hollywood opgewerkt tot acteur van B-westerns, net als zijn collega’s Tom Tyler en Bob Steele. Op het hoogtepunt van zijn faam worden zijn stunts door een stand-in gedaan, een job die hij aan Burt Falcon geeft, een goeie vriend die hem destijds onderdak verschafte. Maar de stand-in overtreft de held in alles: Burt is een echte Amerikaan, een goedlachse stuntman, geliefd bij alles en iedereen, in tegenstelling tot de nukkige Jack. Bij de opkomst van de geluidsfilm speelt het zware accent van Jack hem parten. Jack wordt vervangen door de stand-in: Burt Falcon. Zonder werk, zonder centen en zonder eigenwaarde besluit Jack, ziek van artritis, er een eind aan te maken. Hij vat een plan op om zijn gezin te laten profiteren van zijn dood. De levensverzekering, het huis, de wagen: na zijn dood zal het allemaal naar zijn vrouw Ally en de kinderen gaan. Jack neemt zijn vriend Burt in vertrouwen die hem zal helpen de zelfmoord op een ongeluk te laten lijken. Maar dan loopt het mis en volgt de ene onverwachte wending de andere op. 

Een pure fast-paced en hard-boiled misdaadroman met tal van onverwachte wendingen, in de sfeer en stijl van de klassieke Hollywood B-films, met een treffende evocatie van het glorietijdperk van de stille film en de opkomst van de geluidsfilm. 


'Stand-In' kreeg als enig Nederlandstalig werk de volle vijf sterren in de prestigieuze thrilergids van Vrij Nederland 2008 en haalde de Tiplist van de Diamanten Kogel 2008.

Het boek haalde de 3de plaats in de verkiezing van beste Thriller Ooit (door de lezers van de Vrij Nederlands Thrillergids) na Mankell en Harlan Coben.

03-06-2008  GP Schuring  (Biblion)

Het is 1930. Een tweederangs filmster die altijd in de stomme film heeft gespeeld, heeft geen werk meer omdat hij er niet in slaagt zijn Hongaarse accent af te leren. Hij besluit een eind aan zijn leven te maken zodat zijn vrouw en kinderen dankzij zijn levensverzekering zonder geldzorgen verder kunnen. Voor zijn plan heeft hij de hulp van zijn beste vriend nodig. Maar helaas komt bij de uitvoering zijn beste vriend om het leven. Dan ontdekt hij dat zijn vrouw en beste vriend een verhouding hadden. Nu moet zijn vrouw dood en het moet zelfmoord lijken en zo verder. Deze roman noir heeft een bijzonder ingenieus plot dat de lezer niet serieus moet nemen, zoals meestal het geval is bij dit genre. De humor zit hem in de volkomen krankzinnige situaties en alle toevalligheden. Daarnaast geeft de sfeertekening van het Hollywood van de jaren dertig een bijpassende achtergrond. Kleine druk. - G.P. Schuring

03-06-2008  Eddy Bertin  (Cerberus)

De Hongaarse immigrant Jarek Simitz maakt naam als Jack Storm in westerns van de stille film, met zijn goede vriend Burt Falcon als zijn stand-in en stuntman. Maar dan breekt het tijdperk van de geluidsfilm aan, iets wat Jarek niet aankan. Zijn ex-stand-in, een all American boy, wordt de grote ster en Jarek met zijn gebrekkige uitspraak wordt nu de stuntman. Jarek besluit zelfmoord te plegen om via de verzekering zijn vrouw Ally tenminste een toekomst te bieden. Hij vraagt zijn vriend Burt hem te helpen een auto-ongeval te ensceneren, maar Burt komt daarbij om het leven. Als blijkt dat Burt al lang een relatie had met de vrouw van Jarek, wordt hij aangeklaagd voor moord. Jarek wordt vrijgesproken maar als zijn vrouw zich op haar rug legt voor elke producer om hem een rol te bezorgen in een klankfilm flipt hij en besluit hij ook haar van kant te maken. Het lijkt aanvankelijk redelijk lineair, maar Bavo zorgt voor diverse twists en countertwists in de evolutie van deze roman noir, waar uiteindelijk alles wat je denkt te weten op losse schroeven gezet wordt. Bavo leeft zich intens in in de mentaliteit van een vergane glorie die zich tevergeefs probeert aan te passen aan een nieuwe tijd (de geluidsfilm) en mentaliteit. Heel degelijke psychologische roman noir in de stijl van de jaren ’30, soms wat te breedsprakig en een beetje gekunsteld (de laatste tape van Ally klinkt echt niet natuurlijk), maar kleine schoonheidsfoutjes kunnen we negeren in best genietbare en heel degelijk historisch getekende roman. Vlot leesbaar psycho-drama. Eddy C. Bertin ♕♕♕

03-06-2008  evg  (Vrij Nederland Thrillergids)

Vindingrijk, origineel, spannend en goed geschreven. Stand-In heeft het allemaal! Een pareltje.

Leeswolf, Staf Schoeters

Bavo Dhooge is een en een broodschrijver, en dat is als compliment bedoeld, want Vlaanderen telt maar een handvol auteurs die van hun pennenvruchten kunnen leven. Dhooge debuteerde in de jaren '90 van vorige eeuw, wat niet verhindert dat zijn oeuvre al een aardig aantal werken telt, waaronder misdaadromans, kortverhalen, jeugdboeken en scenario's. Humor, vinnige dialogen en een filmische opbouw waren en blijven vooralsnog zijn sterke kanten. Deze elementen maken dat hij binnen het Nederlandstalige misdaadschrijverswereldje een stevige reputatie heeft weten opbouwen en een eigen geluid heeft gevonden, dat mede dankzij zijn goed geoliede public relations een herkenbare klank is geworden tot ver voorbij de noordelijke polders. Ook in zijn nieuwste werk speelt hij zijn eigenste deuntje, tot vermaak en verstrooiing van zijn fans en nieuw gewonnen lezers. 

Stand-in is een vette knipoog naar het Hollywood van de jaren '20, de periode van de Amerikaanse film noir, die o.m. de overgang kenmerkte van de stille film naar de gesproken B-film. Als locatie koos de auteur het palmrijke en zonovergoten California, waar in de jaren '20 de filmstudio's als paddenstoelen uit de grond rijzen en elke zichzelf respecterende held van het witte doek een optrekje heeft op Sunset Boulevard. De helden in dit boek zijn evenwel iets minder glorierijk, en hebben financiële problemen, die ze zoeken op te lossen met zaakjes die het daglicht schuwen. Jack Storm, een gewezen bokser, en zijn collega's Tom Tyler en Bob Steele, hebben binnen het Hollywoodmilieu van de stille film een reputatie weten opbouwen als acteurs van B-westerns. Daar dreigt evenwel verandering in te komen door de opkomst van de geluidsfilm. Niet iedereen beschikt immers over de nodige vocale kwaliteiten om de overgang waar te maken. Jack Storm dient hoe langer hoe meer beroep te doen op zijn stand-in, de sympathieke Burt Falcon, die langzaam maar zeker de harten van Hollywood verovert. Jack, ziek en ten einde raad, bedenkt een plan om het hoofd boven water te houden ? of juist niet, want zoals hij het zelf formuleert: "Ik moet dood. Dat is het plan".

Zowel de helden als de lezer wachten talloze verrassende wendingen en een 'muisstil' einde. 

Kolder en tragedie, spetterende dialogen, een decor waarin Humphrey Bogart en Edward G. Robinson niet zouden misstaan, dat alles maakt Stand-in tot een erg geslaagde thriller. [Staf Schoeters]

Wraak van de Dodo

Bavo Dhooge goochelt met verrassende wendingen in een consequente reeks van bedoelde en onbedoelde misdaden, vol wraak, bedrog en overspel, gesitueerd in het Hollywood van de jaren 1930. De stille films verdwijnen uit de zalen en een nieuwe generatie acteurs neemt de rol over van hun stille collega's. Mannen die vroeger slechts goed waren als stand-in voor de échte acteurs worden nu de favoriete filmsterren. En vice versa, zoals Jack Storm kan getuigen. Wat is zijn leven dan nog waard? Opnieuw puik werk van Bavo Dhooge.Drie sterren.

Biblion

Het is 1930. Een tweederangs filmster die altijd in de stomme film heeft gespeeld, heeft geen werk meer omdat hij er niet in slaagt zijn Hongaarse accent af te leren. Hij besluit een eind aan zijn leven te maken zodat zijn vrouw en kinderen dankzij zijn levensverzekering zonder geldzorgen verder kunnen. Voor zijn plan heeft hij de hulp van zijn beste vriend nodig. Maar helaas komt bij de uitvoering zijn beste vriend om het leven. Dan ontdekt hij dat zijn vrouw en beste vriend een verhouding hadden. Nu moet zijn vrouw dood en het moet zelfmoord lijken en zo verder. Deze roman noir heeft een bijzonder ingenieus plot dat de lezer niet serieus moet nemen, zoals meestal het geval is bij dit genre. De humor zit hem in de volkomen krankzinnige situaties en alle toevalligheden. Daarnaast geeft de sfeertekening van het Hollywood van de jaren dertig een bijpassende achtergrond. Kleine druk. - G.P. Schuring