NIEUW!

PERSBERICHT  DE GEUS 

De eerste roman van Bavo Dhooge 2.0 verschijnt in het najaar van 2018 bij uitgeverij De Geus

Na zestien jaar schrijverschap, honderd boeken en diverse prijzen dacht Bavo Dhooge (1973) aan boek honderd-en-een te kunnen beginnen. Hij had nog zoveel om over te schrijven. ‘Zoals ik ook zo vaak had gezegd in de meer dan duizend lezingen die ik de afgelopen vijftien jaar had gegeven: een loodgieter staat ook niet stil bij het honderdste toilet dat hij installeert. Waarom ging ik dan niet zitten voor nummer honderd een?’

Dáárom: hij kwam tot de conclusie dat de eerste helft van zijn leven was mislukt omdat het geslaagd was.
‘Ik wilde weer verliezen. Mezelf verliezen.’

En Bavo Dhooge, die op zijn achtste al schrijver wilde worden, begon aan een hoogst persoonlijk, literair werk dat een nieuwe start markeert: nietsontziend, openhartig, de waarheid tartend. 

De Geus is blij met de komst van Bavo Dhooge naar de uitgeverij. `Iemand die zo’n breuk durft te maken in zijn carrière omdat hij voelt dat hij nu pas het boek kan schrijven dat echt van belang is, past bij De Geus’, zegt uitgeefster Nele Hendrickx. `We waren overweldigd door de intensiteit, de kwaliteit en de kracht van de tekst. En we zijn nogal wat gewend.’

ZOEK
Top
Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 

Davidsfonds, 1e druk, isbn 9058263290, januari 2005, 210 pagina's, categorie Volwassenen

John Massis (1940 - 1988) was de laatste visuele variétéartiest van het land. Hij staat nog altijd bekend om de wereldberoemde stunts waarmee hij een recordaantal keren het World Guinness Book of Records behaalde. Met zijn beroemde tanden hield hij vliegtuigen, helikopters en luchtballonnen aan de grond, sleurde hij hele treinstellen voort en plooide hij stalen platen tot een kunstwerk.
Daarnaast had hij zijn eigen circus, stichtte hij een politieke partij -de Positief Radicalen-, lanceerde zijn eigen radiozender Radio Superstar, maakte twee singles en speelde een paar onsterfelijke rollen in Vlaamse films en reeksen zoals 'De leeuw van Vlaanderen' en 'Merlina'.

Maar het succesverhaal van Massis kent ook een keerzijde: Wilfried Morbee, de eenzame, eeuwig malcontente man achter de mythe, die overdag om den brode gasketels moest controleren of als buitenwipper in een Gentse dancing werkte. Zo sterk was Massis, zo tragisch was Morbee.
Massis was de klager en verguisde de televisie, de moordenaar van het circus. Massis kwam ook alleen te staan nadat zijn goeie vriend, het Nederlandse rekenwonder Wim Klein, werd vermoord.

Wanhopig op zoek naar een vrouw werd hij tijdens en na zijn optredens bespot en werd hij aan het eind van zijn leven geveld door suikerziekte. Enkel zijn stunts en zijn goeie vriend, de ontsnappingskunstenaar Joe Alcatraz, hielden hem op de been.
Hij had een dagboek, maar algauw liet hij dat links liggen om zich te wijden aan zijn 'openbaar dagboek': zijn tirades in kranten en andere media. Tot John Massis in een psychiatrische instelling terecht kwam en op de noodlottige 11de juli, toevallig of niet de Vlaamse Feestdag, de laatste keer zijn nekspieren gebruikte...

In deze 'meeslepende' biografie wordt het leven en het werk van een van de Bekendste Belgen geschetst. De man die met zijn foto in het Empire State Building in New York hangt en die naar eigen zeggen 'even belangrijk was als Eddy Merckx', was een relschopper, een grote muil met een klein hart. Of zoals Joe Alcatraz het zegt: John Massis heeft alles gedaan en is alles geweest behalve Wilfried Morbee.
Dit boek is voor Wilfried. Een boek om je tanden in te zetten...

Een biografie over de legendarische krachtpatser John Massis, opgevat als een spannende roman. Gelanceerd met een speciale homepage, www.massis.be


03-06-2005  André Grosemans  (Nieuwsblad)

Eindelijk de biografie die John Massis zo lang is beloofd en die hij verdient.