Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Davidsfonds, 1e druk, isbn 9063064934, april 2004, 235 pagina's, categorie Volwassenen

Privé-detective Pat Somers krijgt bezoek van Gilbert Prevenier, professor exotische plantkunde aan de Kruidtuin van Gent. De opdracht betreft de opsporing van een bloem die op de Floraliën werd gestolen. Niet meteen een speurzaak waarvoor een detective warmloopt. De polyrrhiza lindenii is echter geen ordinaire gekruiste of veredelde orchidee, maar de zeldzame 'spookorchidee', waarvoor freaks miljoenen overhebben... Somers zoemt als een geprikkelde bij om de zaak heen en leert ook een paar andere spoken kennen.

De achtervolging loopt van de Floraliën naar de mondaine binnentuinen van de Gentse bourgeoisie. Somers 'ontmoet' de spade van een trendy tuinman, de veerkrachtige benen van een moordgriet en een lijk dat gaat lopen. Hij stuit op een kandidate-bloemenkoningin met geheugenverlies, een rijke grootmoeder, een glazen oog en een papegaai die 'Les Fleurs du mal' van Baudelaire citeert. Eerst probeert Somers het met bloemen te zeggen, maar hij wordt algauw een doorn in het oog...

Het derde deel in de reeks rond de privé-detective Pat Somers. Stripbewerking.


06-09-2008  Fred Braeckman  (De Morgen)

Vakmanschap van een scenarist die het publiek kent. De wisecracks, de oneliners en de scherpe bek van Somers zijn de grote aantrekkingskracht van de thriller. Tegen het einde ontmoeten we ok een wat melancholischer Somers. Als hij praar over zijn overleden vader komt er een einde aan de stoere praatjes. In een heel introverte scène legt Somers uit waarom hij in de oude Taunus van pa rijdt, naar zijn oude jazzplaten luistert, zijn oude pakken draagt. Ook waarom de pijltjes van het dartsbord dat aan de deur hangt onaangeroerd zijn gebleven sinds de dood van zijn vader. De ondraaglijke lichtheid van een misdaadverhaal met een vleugje bonjour tristesse.

03-06-2004  John Vervoort  (Standaard der Letteren)

Somers zou binnen afzienbare tijd wel eens een sterke concurrent kunnen worden van Pieter van In.

03-06-2004  Chris Van Hoecke  (Crimezone)

Door Crimezone|Chris op 27 juni 2004

Script voor stripverhaal. Je moet in Gent wonen en een wel erg wanhopige detective zijn om een vermiste bloem op te sporen. Je moet bovendien Pat Somers zijn om er halsbrekende toeren en bloedstollende avonturen voor over te hebben om het ding weer thuis te krijgen. De belevenissen van de speurneus zijn meestal nét iets erover om nog realistisch te zijn. Filmisch? Nee, het zou de zoveelste actiefilm worden, met nóg maar eens de al zo vaak getoonde stunts. Maar als held in een tekenverhaal zou Somers hoge toppen kunnen scheren. Hoe meer ik over Pat Somers lees, hoe meer ik het gevoel krijg een heel sterk script voor een succesvol stripverhaal in handen te hebben. Het verhaal is ook dit keer weer spannend, fantasierijk, vol actie en met de onderhand bekende cynische humor. Voor wie het genre (en het leven?) niet altijd even ernstig neemt...

03-06-2004  H Veldman  (Biblion)

Privé-detective Pat Somers moet de dief opsporen die op de bloemenexpo de "Floraliën" een peperdure, veredelde en zeldzame orchidee heeft gestolen. Na met aanvankelijke tegenzin aan het onderzoek te zijn begonnen krijgt het mysterie dat hier achter ligt, hem steeds meer te pakken, vooral als er een dode valt, een ongeluk wordt geënsceneerd en een bloemenkoningin met geheugenverlies een rol gaat spelen. Een schitterend boek dat je de hele stad Gent van binnen en van buiten laat zien aan de hand van spannende gebeurtenissen, maar dat vooral boeit door zijn ietwat cynische humor en zijn flitsende dialogen. Paperback, normale druk. - Dr. H. Veldman