Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Manteau, 1e druk, isbn , augustus 2008, 202 pagina's, categorie Volwassenen

Wat als je hele leven een leugen is… 

Het jaar 2772. Een stad in de toekomst zonder verleden. 

In oude arena’s worden kampen tussen ‘digits’ of digitale mensen uitgevochten. Mike Snow is vijftien en een verkenner die als bodyguard een aanslag op de Leider van de natie moet zien te verijdelen want gevreesd wordt dat een van de digits in feite een zelfmoordterrorist is die een hypermoderne splinterbom of ‘splinter’ in zich draagt. 

En Mike krijgt gelijk: de Leider wordt vermoord en Snow wordt zwaar gewond. Wanneer hij weer bij bewustzijn is, heeft hij een chip ingepland gekregen, samen met een pak andere digitale hulpstukken om zijn lichaam te helpen herstellen. Hij krijgt hulp van zijn vriendin Ilse die hem langzaamaan terug tot zijn zinnen brengt aan de hand van herinneringen. 

Mike gaat op zoek naar de dader achter de aanslag, maar wordt al snel zelf achternagezeten door de troepen. Op de vlucht voor alles en iedereen komt hij erachter dat hij al veel eerder een chip kreeg ingepland. Zijn verleden blijkt eveneens heel versplinterd… 

In een wereld waar het verschil tussen digitale mensen en robotten niet zo groot is, moet Mike zijn eigen identiteit terugvinden.

Het tweede deel in de science-fictionserie rond Mike Snow.


07-02-2009  Patrick Vandewiele  (Cerberus)

“Het doet goed om nog eens een sciencefictionroman te kunnen lezen, en dan nog één van een Belgisch auteur! In de verre toekomst worden mensen die een ongeluk gehad hebben, uitgerust met digitale onderdelen en zo worden ze dus cyborgs, of “digits”. Maar om de onkosten van deze operatie te betalen worden ze in een arena losgelaten om mekaar te bevechten, zoals bij de Romeinen dat het geval was. Mike Snow, een jongen van vijftien, werkt als verkenner en bodyguard voor de overheid. Er is immers de dreiging dat een digit, die omgevormd werd tot een zelfmoordterrorist, een aanslag op de Leider zal plegen. Mike moet dat ontrafelen en proberen te voorkomen. Maar wat gevreesd wordt gebeurt ook echt, en de Leider sterft. Mike komt daarbij ook om het leven, maar ontwaakt als opgelapte digit. Hij wil echter van die gedigitaliseerde manier van leven niet weten, en vecht om zijn eigen identiteit als mens terug te vinden. Daarbij rolt hij van de ene verbazing in de andere.

Dit futuristisch jeugdboek is het tweede in de reeks. Eerder schreef de auteur al de roman ‘Spiegels’, en er staat een derde deel gepland. De auteur schrijft zeer vlot en weet de aandacht vast te houden. Dat is ook niet zo verwonderlijk, als je weet dat hij al heel wat thrillers op zijn naam staan heeft, ooit als journalist werkte, en ook voor radio en tv schrijft. Een bewijs dat lectuur voor de jeugd nog best interessant kan zijn, en dat ons sciencefictiongenre nog lang niet dood is! “

 

Patrick Van de Wiele ♕♕♕♕