Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT   

'SCHRIJVERS OP HET SCHERM'

(uitgeverij Angèle)

 

Van alle films over schrijvers, zijn er maar weinig waarin de schrijver doet wat je van een schrijver verwacht: schrijven. Tot die vaststelling kwam Bavo Dhooge, schrijver van beroep en filmscenarist van opleiding.

Vanuit een bijna encyclopedische kennis, maar in een smakelijk kader van ironie, opinie en zelfkritiek, toont Dhooge ons wat de schrijvers op het scherm dan wel doen. Hij fileert de films tot twintig types schrijver en kleurt de beelden aanstekelijk bij met inzichten en knipogen, vergelijkingen en commentaren. Bovendien is hij nooit te beroerd om ook een inkijk in zijn eigen schrijversbestaan te geven.

Bij wijze van eindgeneriek biedt Dhooge nog een quasi volledig overzicht van maar liefst 800 films waarin schrijvers een hoofdrol spelen. Voer voor uren leesplezier, gevolgd door een paar jaar kijkplezier.

 

BAVO DHOOGE (Gent, 1973) schreef precies honderd boeken voor hij in 2018 ‘herdebuteerde’ met zijn vaderroman Sr. Hij studeerde af aan de Koninkljke Academie voor Schone Kunsten, Medium Film. In Schrijvers op het scherm, brengt Dhooge zijn twee grootste passies samen: film en literatuur.

 

Quotes "S-Express"

'Met 'Sr.' heeft Bavo Dhooge een aangrijpende 'Vadersuche' neergezet, die ook een spiegelgevecht op het scherp met zichzelf oplevert. Een ambitieus boek, meeslepend geschreven en knap geconstrueerd.' 

(Stefan Hertmans)

'Voor ons ligt de schitterende vaderroman 'Sr.', en als dat boek Dhooge niet naar de hoogste regionen der Vlaamse letteren katapulteert, dan weet ik het ook niet meer.'

(Herman Brusselmans in HUMO)

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 

Manteau, 1e druk, isbn , augustus 2008, 202 pagina's, categorie Volwassenen

Wat als je hele leven een leugen is… 

Het jaar 2772. Een stad in de toekomst zonder verleden. 

In oude arena’s worden kampen tussen ‘digits’ of digitale mensen uitgevochten. Mike Snow is vijftien en een verkenner die als bodyguard een aanslag op de Leider van de natie moet zien te verijdelen want gevreesd wordt dat een van de digits in feite een zelfmoordterrorist is die een hypermoderne splinterbom of ‘splinter’ in zich draagt. 

En Mike krijgt gelijk: de Leider wordt vermoord en Snow wordt zwaar gewond. Wanneer hij weer bij bewustzijn is, heeft hij een chip ingepland gekregen, samen met een pak andere digitale hulpstukken om zijn lichaam te helpen herstellen. Hij krijgt hulp van zijn vriendin Ilse die hem langzaamaan terug tot zijn zinnen brengt aan de hand van herinneringen. 

Mike gaat op zoek naar de dader achter de aanslag, maar wordt al snel zelf achternagezeten door de troepen. Op de vlucht voor alles en iedereen komt hij erachter dat hij al veel eerder een chip kreeg ingepland. Zijn verleden blijkt eveneens heel versplinterd… 

In een wereld waar het verschil tussen digitale mensen en robotten niet zo groot is, moet Mike zijn eigen identiteit terugvinden.

Het tweede deel in de science-fictionserie rond Mike Snow.


07-02-2009  Patrick Vandewiele  (Cerberus)

“Het doet goed om nog eens een sciencefictionroman te kunnen lezen, en dan nog één van een Belgisch auteur! In de verre toekomst worden mensen die een ongeluk gehad hebben, uitgerust met digitale onderdelen en zo worden ze dus cyborgs, of “digits”. Maar om de onkosten van deze operatie te betalen worden ze in een arena losgelaten om mekaar te bevechten, zoals bij de Romeinen dat het geval was. Mike Snow, een jongen van vijftien, werkt als verkenner en bodyguard voor de overheid. Er is immers de dreiging dat een digit, die omgevormd werd tot een zelfmoordterrorist, een aanslag op de Leider zal plegen. Mike moet dat ontrafelen en proberen te voorkomen. Maar wat gevreesd wordt gebeurt ook echt, en de Leider sterft. Mike komt daarbij ook om het leven, maar ontwaakt als opgelapte digit. Hij wil echter van die gedigitaliseerde manier van leven niet weten, en vecht om zijn eigen identiteit als mens terug te vinden. Daarbij rolt hij van de ene verbazing in de andere.

Dit futuristisch jeugdboek is het tweede in de reeks. Eerder schreef de auteur al de roman ‘Spiegels’, en er staat een derde deel gepland. De auteur schrijft zeer vlot en weet de aandacht vast te houden. Dat is ook niet zo verwonderlijk, als je weet dat hij al heel wat thrillers op zijn naam staan heeft, ooit als journalist werkte, en ook voor radio en tv schrijft. Een bewijs dat lectuur voor de jeugd nog best interessant kan zijn, en dat ons sciencefictiongenre nog lang niet dood is! “

 

Patrick Van de Wiele ♕♕♕♕