Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT   

'SCHRIJVERS OP HET SCHERM'

(uitgeverij Angèle)

 

Van alle films over schrijvers, zijn er maar weinig waarin de schrijver doet wat je van een schrijver verwacht: schrijven. Tot die vaststelling kwam Bavo Dhooge, schrijver van beroep en filmscenarist van opleiding.

Vanuit een bijna encyclopedische kennis, maar in een smakelijk kader van ironie, opinie en zelfkritiek, toont Dhooge ons wat de schrijvers op het scherm dan wel doen. Hij fileert de films tot twintig types schrijver en kleurt de beelden aanstekelijk bij met inzichten en knipogen, vergelijkingen en commentaren. Bovendien is hij nooit te beroerd om ook een inkijk in zijn eigen schrijversbestaan te geven.

Bij wijze van eindgeneriek biedt Dhooge nog een quasi volledig overzicht van maar liefst 800 films waarin schrijvers een hoofdrol spelen. Voer voor uren leesplezier, gevolgd door een paar jaar kijkplezier.

 

BAVO DHOOGE (Gent, 1973) schreef precies honderd boeken voor hij in 2018 ‘herdebuteerde’ met zijn vaderroman Sr. Hij studeerde af aan de Koninkljke Academie voor Schone Kunsten, Medium Film. In Schrijvers op het scherm, brengt Dhooge zijn twee grootste passies samen: film en literatuur.

 

Quotes "S-Express"

'Met 'Sr.' heeft Bavo Dhooge een aangrijpende 'Vadersuche' neergezet, die ook een spiegelgevecht op het scherp met zichzelf oplevert. Een ambitieus boek, meeslepend geschreven en knap geconstrueerd.' 

(Stefan Hertmans)

'Voor ons ligt de schitterende vaderroman 'Sr.', en als dat boek Dhooge niet naar de hoogste regionen der Vlaamse letteren katapulteert, dan weet ik het ook niet meer.'

(Herman Brusselmans in HUMO)

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 

Abimo, 1e druk, isbn , april 2010, 120 pagina's, categorie Jeugd.

Don Kameleon is niet zomaar een doorsnee kameleon, neen, hij is een spion, die gespecialiseerd is in vermomming en misleiding. 

Als Spion 009 krijgt hij zijn opdrachten telkens op een originele manier van het Geheim Dierenverbond. Samen met zijn twee trouwe partners neemt hij het op tegen het kwaad in de wereld. 

Don kan zich niet alleen qua kleur, maar ook van uitrusting, karakter en persoonlijkheid aanpassen en veranderen. 

Deze reeks is een gezamelijke samenwerking met collega Nico De Braeckeleer.

Eerste deel in een nieuwe reeks voor lezers vanaf 7 jaar.

Vertalingen in Zuid-Afrika, Thailand en Rusland.

18-01-2011  Biblion  (Biblion)

Don Kameleon (ik-figuur) is een spion die samen met zijn vrienden Paddy (een reuzenschildpad) en Harry (een hagedis) op missie gestuurd wordt door het Geheim Dierenverbond. In dit avontuur moeten ze professor Croque en zijn geheime toverdrank terugvinden. Hun speurtocht leidt hen naar KwakerSity, waar een sinister heerser de scepter zwaait. In dit humoristisch verhaal leidt de keuze van de personages tot grappige vondsten, maar het taalgebruik is soms slordig, waardoor de vaart verdwijnt. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken met vele cartoonachtige illustraties en visuele effecten in de vorm van gekleurde letters, verschillende lettertypes en wisselende lettergroottes. Dit maakt het een leuk en aantrekkelijk geheel voor weinig eisende lezers. Er werkte een Vlaams team van schrijvers aan dit boek en verwacht wordt dat er nog meer verhalen in deze reeks zullen volgen. Achterin staan enkele puzzels en raadsels en een verwijzing naar de website, www.donkameleon.be. Manier van uitgeven doet denken aan de uitgaven rond Geronimo Stilton. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar. - Anja van Geert, Biblion

18-01-2011  Pluizuit Mik Ghys  (Pluizuit)

Don Kameleon, superspion 009, wacht vol ongeduld op een nieuwe opdracht. Het wordt opdracht 3001, het terugvinden van professor Croque en zijn toverdrank. Samen met zijn vrienden, en helpers, Paddy en Harry trekt Don Kameleon op onderzoek uit. Ze onderzoeken eerst de woning van de professor, waar ze zijn assistente Esmeralda vinden, die zich verstopt had voor de ontvoerders. Samen trekken ze verder in de hoop de professor heelhuids terug te vinden. Het wordt een levensgevaarlijke onderneming. Don Kameleon is een erg originele spion, hij past zich voortdurend aan aan de situatie waarin hij zich bevindt. Maar hij heeft het niet zelf onder controle, meestal loopt het goed af maar soms was hij liever veranderd in iets anders. Toch zorgen zijn vermommingen voor heel wat speciale effecten tijdens het verhaal. En hoewel zijn vrienden niet altijd even snugger overkomen, zijn ze wel belangrijk voor het goede verloop van alle gebeurtenissen. Dit is een grappig en toch avontuurlijk verhaal, vol verrassingen. Niet alleen in de tekst, maar ook in de tekeningen want die zitten vol leuke details. De karakters van de personages zijn treffend in beeld gebracht, het zijn leuke typetjes die nog heel wat avonturen samen gaan kunnen beleven. In de tekst wordt ook gespeeld met kleur en lettergrootte, net als in de populaire Stiltonboeken. Maar de opmaak is soberder en de lettergrootte kleiner, zodat er heel wat meer te lezen valt dan bij Stilton. Het is dan ook een spannend avontuur vol verrassingen. Actie, spanning, humor en leuke illustraties: leesplezier verzekerd! Mik Ghys april 2010