Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT  DE GEUS 

De eerste roman van Bavo Dhooge 2.0 verschijnt in het najaar van 2018 bij uitgeverij De Geus

Na zestien jaar schrijverschap, honderd boeken en diverse prijzen dacht Bavo Dhooge (1973) aan boek honderd-en-een te kunnen beginnen. Hij had nog zoveel om over te schrijven. ‘Zoals ik ook zo vaak had gezegd in de meer dan duizend lezingen die ik de afgelopen vijftien jaar had gegeven: een loodgieter staat ook niet stil bij het honderdste toilet dat hij installeert. Waarom ging ik dan niet zitten voor nummer honderd een?’

Dáárom: hij kwam tot de conclusie dat de eerste helft van zijn leven was mislukt omdat het geslaagd was.
‘Ik wilde weer verliezen. Mezelf verliezen.’

En Bavo Dhooge, die op zijn achtste al schrijver wilde worden, begon aan een hoogst persoonlijk, literair werk dat een nieuwe start markeert: nietsontziend, openhartig, de waarheid tartend. 

De Geus is blij met de komst van Bavo Dhooge naar de uitgeverij. `Iemand die zo’n breuk durft te maken in zijn carrière omdat hij voelt dat hij nu pas het boek kan schrijven dat echt van belang is, past bij De Geus’, zegt uitgeefster Nele Hendrickx. `We waren overweldigd door de intensiteit, de kwaliteit en de kracht van de tekst. En we zijn nogal wat gewend.’

Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 

Abimo, 1e druk, isbn 9789059327306 , februari 2011, 160 pagina's, categorie Jeugd.

Don voelt zich niet zo lekker in zijn vel. Zijn vermommingen lukken niet meer. Tot overmaat van ramp moet hij samen met Harry en Paddy op zoek naar de beruchte schat van Ani Mala.
Ze volgen de route op de schatkaart en belanden al snel in… de woestijn. Daar beleven ze tal van hete en vooral gevaarlijke avonturen. 

Deel drie in de serie rond Superspion Don Kameleon.

Vertalingen in Zuid-Afrika, Rusland en Thailand.

Recensie Pluizuit

Don Kameleon is erg in de war. Telkens wanneer hij een andere gedaante wil aannemen, mislukt het en wordt hij een personage dat eerder lachwekkend overkomt in de situatie van dat moment. Wanneer hij de opdracht krijgt om een gestolen schatkaart (op een bot van een dino) terug te vinden, gaat hij onmiddellijk aan de slag. Ondanks zijn twijfelachtige gedaanteverwisselingen, slaagt hij in de opdracht. En dan wordt hij overmoedig. In plaats van de schatkaart terug te bezorgen, wil hij zelf op zoek gaan naar de schat. Zal het hem lukken om die te vinden zonder zelf in de problemen te geraken?

Don Kameleon en zijn vrienden zijn een goed team, ook al loopt niet alles zoals het zou moeten. Don Kameleon heeft last met zijn vermommingen en zijn klunzige vriend Harry denkt dat hij superbelangrijk geworden is omdat hij tot prins gekroond is door de koningin van Animala. Toch bereiken ze meestal hun doel, wat voor spannende en grappige toestanden zorgt. Het vrolijke verhaal bevat veel kleurrijke illustraties die de vaart in het verhaal mee ondersteunen. Een vlot en spannend avonturenverhaal.

Mik Ghys ‚Ä®oktober 2011 

Spion Don Kameleon (ik-figuur) moet met zijn vrienden Harry en Paddy van het Geheim Dierenverbond op zoek naar de schat van hun land Ani Mala. Ze volgen het spoor van de dief van een staartbotje uit het Natuurhistorisch Museum waarop een schatkaart stond afgebeeld. Al snel komen ze in Zandhopië terecht waar hun tal van hindernissen wachten. Derde deel in de serie 'Don Kameleon'. Het verhaal ontbeert de beoogde spanning, maar herbergt vooral allerlei heftigheden, wat zich onder andere uit in het vele gebruik van uitroeptekens. De verhaallijn schiet alle kanten op dankzij Dons mogelijkheid om van kleur en vorm te veranderen. Er lijkt meer aandacht te zijn uitgegaan naar de uitvoering dan naar de inhoud van het verhaal. De stripachtige illustraties verhogen de laagdrempeligheid ervan nog verder en versterken de tekstuele humor aanzienlijk. Deze combinatie zal spaarzame lezers zeker aanspreken. Qua verhaallijn, uitvoering, lay-out en typografie lijkt deze serie sterk op de kaskrakers van uitgeverij De Wakkere Muis. Geen hoogvlieger, vergelijkbaar met de twee voorgaande delen uit deze serie*. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar. - Silvester van der Pol