Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

 

Uitgeverij Marmer, 1ste druk, voorjaar 2013, literaire roman

Jacques Satine, een ontslagen leerkracht, ziet zich door de crisis gedwongen een baantje als figurant te nemen op de set van een soap. Zijn vrouw is zijn mislukte carrière zat. Ze is verliefd geworden op een andere man, maar de liefde is niet wederzijds. Omdat de situatie stilaan onhoudbaar is en Satine alleen maar het beste voor heeft met zijn vrouw, besluit hij haar alsnog gelukkig te maken door haar aan haar nieuwe liefde 'door te geven'. Ondertussen zoekt hij voor zichzelf een nieuwe rol in het leven, dat één grote snipperdag lijkt te zijn geworden. Als filmliefhebber wil hij een remake van zich­ zelf maken. Hij richt zijn leven in als filmset en speelt alleen nog scènes uit bekende films na. Zo ontloopt hij het conflict dat in hem woedt en vermijdt hij elke emotionele diepgang. Wanneer hij zijn vrouw weer ontmoet, gelukkig verenigd met haar nieuwe liefde, slaat Satine op tilt. Hij zet zijn leven voort als was het één groot filmproject met hem, niet langer Jacques maar S. in de hoofdrol; als de nieuwe liefde van zijn vrouw. Hij voelt zich de regisseur van zijn leven. Aan het eind van elke dag werpt hij als een slang zijn huid van zich af. De transformatie die S. Elke dag beleeft, is eigenlijk een compensatie voor zijn gesloten karakter.

In levendige scènes, vol regieaanwijzingen, beeldcitaten en uitspraken uit beroemde films, beschrijft Bavo Dhooge in een hila­rische stijl het tragikomische leven van de professionele loser Jacques Satine, de man die zijn eigen leven speelt tot hij erbij neervalt. De speler kan je zowel beschouwen als een psychologische karakterstudie als een thriller. In tien sequenties neemt de auteur zijn lezers mee in een huiveringwekkend verhaal over liefde, eenzaamheid en waanzin.

Recensie Wraak van de Dodo

Dat Bavo Dhooge verschillende genres aankan, van kinderboeken over jeugd-scifi tot misdaad, dat wisten we al. Literatuur voor volwassenen - los van de misdaad - was er tot nu toe niet veel. Toch is dit al z'n derde roman bij uitgeverij Marmer (de eerste twee onder het pseudoniem Harold S. Karstens), en waren er in het verleden ook al zijsprongetjes zoalsSmile.

Net nu Dhooge deel uitmaakte van de jury van het filmfestival van Gent (zijn eindwerk, de kortfilm Warmwatervissen, werd ooit geselecteerd voor hetzelfde festival) verwondert het niet dat hij ook een roman schrijft over een acteur. De rol van Jacques Satine bestaat erin niet op te vallen. Hij zit in de achtergrond aan een tafeltje en drinkt een tas koffie. Hij perfectioneert de rol van de figurant en gaat zelfs zover zichzelf ook in het echte leven weg te cijferen. Hij geeft zijn vrouw weg aan een ander en begint films na te spelen - alles om niet meer zichzelf te zijn. Maar het project ontspoort een beetje, en... nou ja, je moet het lezen om het te geloven.

Liefhebbers van filmklassiekers zullen sommige scènes moeiteloos herkennen, al werken Satines tegenspelers niet altijd even goed mee. Ikzelf had er iets meer moeite mee, maar dat staat het amusement niet in de weg. Toch is De speler meer tragedie dan komedie, over een figurant die voor de rol van zijn leven gaat, een rol die hij maar moeizaam ontdekt. Het is een aparte creatuur, die Jacques Satine, maar op een of andere manier wel memorabel. De speler is een boek dat je even moet laten bezinken, en dat is toch iets anders dan pakweg Stiletto Libretto.

Recensie Cerberus/Fantasiek

Bavo gaat Twin Peaks en David Lynch achterna als regisseur van roman.
Bavo Dhooge even voorstellen: dit is zijn 70ste roman waarvan de titel met een S begint. Daarbij zitten een hele reeks luchtige romans over een Gentse detective, griezelboeken voor jongeren, sciencefictionromans voor YA’s, een aantal romans gebaseerd op populaire tv-reeksen, de laatste jaren enkele heel goede roman noirs gesitueerd in het Hollywood milieu, verleden en heden. Daarvoor kreeg hij terecht al de ‘Schaduwprijs’ en de ‘Diamanten Kogel’, plus nominaties voor de ‘Gouden Strop’ en de ‘Poirot’-prijs. Bavo is afgestudeerd als filmregisseur, zetelde dit jaar in de internationale jury van het filmfestival in Gent, en waagt zich nu dus ook aan experimentele literatuur. Dit boek is dus over het leven en de ondergang van Jacques Satine, die hierna kortweg ‘S’ genoemd wordt. Ja, je blijft in de traditie, al verwijst dit ook naar het personage K in Kafka’s werk, want je kan dit echt geen traditionele roman noemen. Het boek wordt gezien door de ogen van de auteur maar dan in functie van regisseur en scenarist: S aka Satine heeft zelf weinig te zeggen, hij volgt het scenario dat  hem door de regisseur/auteur opgelegd wordt. Een scenario dat aanvankelijk ‘Twin Peaks’ lijkt, maar verder weg steeds meer bizarre en sombere David Lynch wordt, de realiteit verglijdt steeds meer in het absurde, vervreemdende wereldbeeld van een man die genadeloos verdrinkt in zijn eigen waanbeelden en psychotische obsessies, die dan wel over hemzelf en zijn eigen levensbeeld gaan. Satine is een acteur maar de economische crisis verdringt hem tot hij rollen als figurant moet aannemen. Dat wordt een obsessie: Satine begint zich te specialiseren, hij observeert figuranten, herbekijkt ze steeds opnieuw. Dat wordt teveel voor zijn vrouw, en als die verliefd wordt op haar advocaat besluit Satina dat hij het beste wil voor haar, en drijft haar letterlijk in de armen van zijn concurrent. Maar hij wil toch iets doen met zijn leven, en begint klassieke filmscènes te herscheppen, met zichzelf als de hoofdpersoon. Filmkenners zullen dit fantastisch vinden: ‘Taxi Driver’, ‘The Graduate’, etc. maar Satine probeert dit gewoon met willekeurige niets vermoedende mensen als tegenspelers, wat tot een aantal situaties leidt die zowel hilarisch als meelijwekkend zijn. Satine blijft wanhopig op zoek naar een eigen identiteit die hij zich probeert te geven door rollen aan te nemen, die steeds vreemder worden, een desintegratie van het eigen ik en een poging tot hergeboorte. Maar dat ontdek je zelf wel in de heel degelijke finale die je als lezer eigenlijk diende te zien aankomen, maar die de cyclus van Satine’s leven mooi afrondt. De opmaak is niet gemakkelijk: de auteur/regisseur leidt alles, de stem van Satine zelf is daaraan ondergeschikt, en dat maakt het niet gemakkelijk een zelfdestructief personage te begrijpen en aanvaarden. Dit is dan ook geen licht leesbaar boekje voor op het nachtkastje, maar een psychologische studie over een man gevangen in de schijnwereld van de film waarmee hij zijn eigen leegte probeert te vullen, vaak bijna surrealistisch, vaak ook heel tragi-komisch, en uiteraard gevuld met inside referenties en jokes die filmliefhebbers wel zullen appreciëren. Een heel ander soort boek dan we van Bavo gewend zijn  hoewel niet zo verbazend als je de kortfilms zag die hij op zijn website bracht. Het geheel is iets wat te lang met teveel nevendetails voor het thema, maar zeker de moeite waard om een ander soort werk van Bavo te ontdekken en te appreciëren.

Eddy C. Bertin (4)

Recensie Focus Knack/Interview