Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Uitgeverij WWAOW, 1e druk, isbn 9090203230, mei 2007, 195 pagina's, categorie Volwassenen

Frank Boen is veertig en al zijn hele leven schoolmeester. Samen met zijn vrouw Ellie woont hij in een klein slaapstadje waar hij zich niet meer op stang laat jagen door zijn leerlingen. Hij laat ze gewoon hun gang gaan en wil het liefst gewoon met rust gelaten worden.
Frank wil zijn grote droom waarmaken: een biografie schrijven over Ernest Hemingway.
Algauw ontplooit hij zich in zijn dagelijkse bezigheden tot een soort brave schoolmeesterversie van Hemingway. Hij gaat op jacht in het park van de wijk; niet op buffels of beren, maar op ganzen en wilde katten. Hij houdt siësta's in een hangmat en eindigt elke dag met een fles gin die hij, in tegenstelling tot zijn held, maar niet kan trotseren. Maar dan moet Frank met zijn klas op kamp en zijn oude probleem duikt weer op: hij heeft geen gezag. Hij ontfermt zich op een speciale manier over een paar leerlingen om zich in de gunst te werken.
Algauw ontspoort het kamp en begint Frank wel heel eigenaardige, levensgevaarlijke straffen uit te delen... 

'Speeltijd' is een pulpchiller met een flinke dosis gitzwarte humor die ook eigen is aan de romans noirs van Jim Thompson en James M. Cain. Grappig en gruwelijk tegelijkertijd.

Dit boek kreeg scenariosteun van het VAF en is verwerkt tot een filmscenario.

Te bestellen via de digitale uitgeverij (www.wwaow.com)

03-06-2006  Jeroen Beghin  (Wraak van de dodo)

Frank Boen is nog een paar weken schoolmeester, en dan houdt hij ermee op om een boek te gaan schrijven over Ernest Hemingway. Meester Frank heeft geen gezag. Niet op school, en eigenlijk ook thuis niet, al spant hij zich in ons van het tegendeel te overtuigen. Naast Frank, in zijn oude huis, komen nieuwe buren wonen, stadsmensen. Vic is para, en het plan wordt opgevat hem te laten meegaan op bosklassen. Dat zal hem nog betreuren, want de kampeertrip loopt drastisch uit de hand, met enkele onschuldige slachtoffers als gevolg. Een kat, om mee te beginnen. Speeltijd is een verwarrend boek, maar dat is helemaal geen slechte zaak. Aan de ene kant moet je wel lachen, want Dhooge is naar aloude gewoonte kwistig met kwinkslagen. Aan de andere kant mág je eigenlijk niet lachen, want het gaat hier toch om redelijk ernstige vergrijpen. Dus voel je een zekere gêne omdat je gaat meeleven met een ontsporende sufferd. Het moeten maar zo geen ettertjes zijn, denk je dan. Bij momenten voelt het allemaal wel een beetje overdone aan, maar dat mag ook wel in een boek als dit. Geen wonder dat er al een optie genomen is op de filmrechten.