Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT   

'SCHRIJVERS OP HET SCHERM'

(uitgeverij Angèle)

 

Van alle films over schrijvers, zijn er maar weinig waarin de schrijver doet wat je van een schrijver verwacht: schrijven. Tot die vaststelling kwam Bavo Dhooge, schrijver van beroep en filmscenarist van opleiding.

Vanuit een bijna encyclopedische kennis, maar in een smakelijk kader van ironie, opinie en zelfkritiek, toont Dhooge ons wat de schrijvers op het scherm dan wel doen. Hij fileert de films tot twintig types schrijver en kleurt de beelden aanstekelijk bij met inzichten en knipogen, vergelijkingen en commentaren. Bovendien is hij nooit te beroerd om ook een inkijk in zijn eigen schrijversbestaan te geven.

Bij wijze van eindgeneriek biedt Dhooge nog een quasi volledig overzicht van maar liefst 800 films waarin schrijvers een hoofdrol spelen. Voer voor uren leesplezier, gevolgd door een paar jaar kijkplezier.

 

BAVO DHOOGE (Gent, 1973) schreef precies honderd boeken voor hij in 2018 ‘herdebuteerde’ met zijn vaderroman Sr. Hij studeerde af aan de Koninkljke Academie voor Schone Kunsten, Medium Film. In Schrijvers op het scherm, brengt Dhooge zijn twee grootste passies samen: film en literatuur.

 

Quotes "S-Express"

'Met 'Sr.' heeft Bavo Dhooge een aangrijpende 'Vadersuche' neergezet, die ook een spiegelgevecht op het scherp met zichzelf oplevert. Een ambitieus boek, meeslepend geschreven en knap geconstrueerd.' 

(Stefan Hertmans)

'Voor ons ligt de schitterende vaderroman 'Sr.', en als dat boek Dhooge niet naar de hoogste regionen der Vlaamse letteren katapulteert, dan weet ik het ook niet meer.'

(Herman Brusselmans in HUMO)

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 

Uitgeverij Marmer, ISBN 9789460680441 170 p, 2011, onder pseudoniem Harold S. Karstens.

Simon Mignolet, academicus en professor filosofie, echtgenoot en stiefvader van een tweeling, komt, net herstellende van een zwaar hartinfarct, op een ochtend tot een verschrikkelijke vaststelling. Hij is een van zijn twee sokken verloren. Hij probeert het nog van zich af te zetten, maar de verdwenen sok stemt hem triest. Hij voelt zich in de steek gelaten en ‘onvolledig’. De sok vreet aan hem. Zijn hele leven stort in. Mignolet probeert het met een van de dertig paar andere sokken die hij nog in de kast heeft liggen. Maar er zit niets anders op. Hij moet en zal de sok vinden, tot een verrassende ontknoping volgt…

Recensie Biblion

Tweede literaire roman van Harold S. Karstens (pseudoniem). Simon Mignolet, professor filosofie, echtgenoot van Anna, stiefvader van een tweeling van 17, heeft een hartinfarct gehad. Na vier maanden probeert hij de draad op te pikken, maar op de dag dat hij weer met college wil beginnen, ontdekt hij dat een van z’n sokken is verdwenen en raakt hij volledig van de kook. Is de sok per ongeluk achtergelaten door Anna’s minnaar? Hij gaat te rade bij een vriend, zijn moeder en de squashclub, maar moet zijn hopeloze zoektocht met een gescheurde enkelband bekopen. Door de gedwongen rust herpakt hij zich en lijkt hij na twintig jaar lesgeven nog kans te maken op het rectoraat. Maar dan vindt zijn hond een oude sok in de tuin, ontvangt hij tijdens een college een sms met als afzender ‘Een sok’, en begint zijn kwelling opnieuw. Er volgt een verrassende ontknoping … Vlot vertelde roman in drie hoofdstukken (S, O, K), in wisselend perspectief, een aangenaam en spannend, maar niet erg diepgravend verhaal in een vrij kleurloze stijl. Normale druk. - L.A.A. Kruse

Recensie Cerberus/Fantasiek

Professor filosofie belandt in neerwaartse spiraal naar psychose.
Simon Mignolet is professor filosofie en na enkele maanden revalidatie na een hartinfarct klaar om zijn functie aan de universiteit weer op te nemen en les te geven. Maar het noodlot slaat toe: die morgen ontbreekt één sok van de twee die hij wil aantrekken. Simon zoekt alles af maar de sok blijft spoorloos. Dat knaagt aan hem in die mate zelfs dat zijn lezing de mist ingaat. Hij is altijd een moederskindje geweest en voelt zich tekort gedaan door de verdwenen sok. Het is het begin van een neerwaartse spiraal, het wordt een dwangneurose. Hij wordt paranoïde, begint zijn vrouw te verdenken van ontrouw want is die overgebleven sok wel van hemzelf of van iemand anders. Als hij probeert te ontkomen aan die gedachten en zijn leven weer wat op rails krijgt, inclusief een aanstelling als de nieuwe rector, duikt zowaar een oude minnares op en gaat alles van kwaad tot erger. Wie had ooit gedacht dat iemand een roman kon schrijven over een vermiste sok? Dan nog ‘gebaseerd op ware gebeurtenissen’… tja, ik raak ook al eens een sok kwijt maar ik wordt er niet tureluurs van. Wel, dit is die roman, en hij is zelfs heel vermakelijk als is het vaak zwarte humor en gaan de gedachten van Simon de psychotische toer op wat de roman vaak op het randje van het surrealisme brengt. Het bizarre relaas wordt wel keurig en verantwoord afgerond. David Lynch zou hier plezier aan hebben. Het boek is een eerste druk die verscheen onder het pseudoniem Harold S. Karstens omdat Bavo blijkbaar een onderscheid wou maken tussen zijn literaire roman en zijn thrillers en ander werk. Het boek is dus voorzien van een gewijzigde wrap-around cover met nu Bavo’s naam en portret en enkele citaten over zijn werk.

Eddy C. Bertin (4)

Recensie Zijnzegje.nl

Deze Belgisch prijswinnende duizendpoot (schrijver, filmmaker), die al meer dan 70 boeken en 50 verhalen op zijn naam heeft staan, heeft wederom eenknap staaltje werk geleverd.

Het verhaal gaat over professor Mignolet. Hersteld van een zwaar hartinfarct is hij na vier maanden klaar om weer filosofie te doceren aan de universiteit. Maar, als deze kenner van ‘de sok van Locke’ tijdens het aankleden een prop sokken pakt, blijkt deze niet twee, maar slechts één sok te bevatten. Waar is de andere sok?

Wat volgt is een doldwaze tocht op jacht naar de missing sok. Het wordt een obsessie voor Mignolet, met alle gevolgen van dien. Het levert hem niet alleen gefronste wenkbrauwen op, maar ook zijn seksleven moet eraan geloven.

Verschillende ingrediënten maken dat ‘De sok’ een heerlijk boek is. Karsten maakt meesterlijke vergelijkingen. Hij ziet overeenkomsten tussen yoghurt en bacteriën en tussen Wallonië en Vlaanderen, die ook altijd met z’n tweeën zijn. Verder blijft het verhaal voldoende geloofwaardig, ondanks de idiote obsessie van Mignolet. En verschillende keren laat Karsten ons geloven dat de jacht op de sok beëindigd is, terwijl hij ons in feite op een dwaalspoor zet.

Karsten – of moeten we zeggen Dhooge? – die ooit leek voorbestemd een internationale tenniscarrière te gaan volgen, laat ons in ‘De Sok’ vrijwel alle hoeken van het literaire speelveld zien. Het is een roman met vaart, onverwachte wendingen en spanning. Eenjuweeltje van deze veelkunner. Van wie het volgende boek* alweer in de winkels ligt.

sterren 9