Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Uitgeverij Marmer, ISBN 9789460680441 170 p, 2011, onder pseudoniem Harold S. Karstens.

Simon Mignolet, academicus en professor filosofie, echtgenoot en stiefvader van een tweeling, komt, net herstellende van een zwaar hartinfarct, op een ochtend tot een verschrikkelijke vaststelling. Hij is een van zijn twee sokken verloren. Hij probeert het nog van zich af te zetten, maar de verdwenen sok stemt hem triest. Hij voelt zich in de steek gelaten en ‘onvolledig’. De sok vreet aan hem. Zijn hele leven stort in. Mignolet probeert het met een van de dertig paar andere sokken die hij nog in de kast heeft liggen. Maar er zit niets anders op. Hij moet en zal de sok vinden, tot een verrassende ontknoping volgt…

Recensie Biblion

Tweede literaire roman van Harold S. Karstens (pseudoniem). Simon Mignolet, professor filosofie, echtgenoot van Anna, stiefvader van een tweeling van 17, heeft een hartinfarct gehad. Na vier maanden probeert hij de draad op te pikken, maar op de dag dat hij weer met college wil beginnen, ontdekt hij dat een van z’n sokken is verdwenen en raakt hij volledig van de kook. Is de sok per ongeluk achtergelaten door Anna’s minnaar? Hij gaat te rade bij een vriend, zijn moeder en de squashclub, maar moet zijn hopeloze zoektocht met een gescheurde enkelband bekopen. Door de gedwongen rust herpakt hij zich en lijkt hij na twintig jaar lesgeven nog kans te maken op het rectoraat. Maar dan vindt zijn hond een oude sok in de tuin, ontvangt hij tijdens een college een sms met als afzender ‘Een sok’, en begint zijn kwelling opnieuw. Er volgt een verrassende ontknoping … Vlot vertelde roman in drie hoofdstukken (S, O, K), in wisselend perspectief, een aangenaam en spannend, maar niet erg diepgravend verhaal in een vrij kleurloze stijl. Normale druk. - L.A.A. Kruse

Recensie Cerberus/Fantasiek

Professor filosofie belandt in neerwaartse spiraal naar psychose.
Simon Mignolet is professor filosofie en na enkele maanden revalidatie na een hartinfarct klaar om zijn functie aan de universiteit weer op te nemen en les te geven. Maar het noodlot slaat toe: die morgen ontbreekt één sok van de twee die hij wil aantrekken. Simon zoekt alles af maar de sok blijft spoorloos. Dat knaagt aan hem in die mate zelfs dat zijn lezing de mist ingaat. Hij is altijd een moederskindje geweest en voelt zich tekort gedaan door de verdwenen sok. Het is het begin van een neerwaartse spiraal, het wordt een dwangneurose. Hij wordt paranoïde, begint zijn vrouw te verdenken van ontrouw want is die overgebleven sok wel van hemzelf of van iemand anders. Als hij probeert te ontkomen aan die gedachten en zijn leven weer wat op rails krijgt, inclusief een aanstelling als de nieuwe rector, duikt zowaar een oude minnares op en gaat alles van kwaad tot erger. Wie had ooit gedacht dat iemand een roman kon schrijven over een vermiste sok? Dan nog ‘gebaseerd op ware gebeurtenissen’… tja, ik raak ook al eens een sok kwijt maar ik wordt er niet tureluurs van. Wel, dit is die roman, en hij is zelfs heel vermakelijk als is het vaak zwarte humor en gaan de gedachten van Simon de psychotische toer op wat de roman vaak op het randje van het surrealisme brengt. Het bizarre relaas wordt wel keurig en verantwoord afgerond. David Lynch zou hier plezier aan hebben. Het boek is een eerste druk die verscheen onder het pseudoniem Harold S. Karstens omdat Bavo blijkbaar een onderscheid wou maken tussen zijn literaire roman en zijn thrillers en ander werk. Het boek is dus voorzien van een gewijzigde wrap-around cover met nu Bavo’s naam en portret en enkele citaten over zijn werk.

Eddy C. Bertin (4)

Recensie Zijnzegje.nl

Deze Belgisch prijswinnende duizendpoot (schrijver, filmmaker), die al meer dan 70 boeken en 50 verhalen op zijn naam heeft staan, heeft wederom eenknap staaltje werk geleverd.

Het verhaal gaat over professor Mignolet. Hersteld van een zwaar hartinfarct is hij na vier maanden klaar om weer filosofie te doceren aan de universiteit. Maar, als deze kenner van ‘de sok van Locke’ tijdens het aankleden een prop sokken pakt, blijkt deze niet twee, maar slechts één sok te bevatten. Waar is de andere sok?

Wat volgt is een doldwaze tocht op jacht naar de missing sok. Het wordt een obsessie voor Mignolet, met alle gevolgen van dien. Het levert hem niet alleen gefronste wenkbrauwen op, maar ook zijn seksleven moet eraan geloven.

Verschillende ingrediënten maken dat ‘De sok’ een heerlijk boek is. Karsten maakt meesterlijke vergelijkingen. Hij ziet overeenkomsten tussen yoghurt en bacteriën en tussen Wallonië en Vlaanderen, die ook altijd met z’n tweeën zijn. Verder blijft het verhaal voldoende geloofwaardig, ondanks de idiote obsessie van Mignolet. En verschillende keren laat Karsten ons geloven dat de jacht op de sok beëindigd is, terwijl hij ons in feite op een dwaalspoor zet.

Karsten – of moeten we zeggen Dhooge? – die ooit leek voorbestemd een internationale tenniscarrière te gaan volgen, laat ons in ‘De Sok’ vrijwel alle hoeken van het literaire speelveld zien. Het is een roman met vaart, onverwachte wendingen en spanning. Eenjuweeltje van deze veelkunner. Van wie het volgende boek* alweer in de winkels ligt.

sterren 9