Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Davidsfonds, 1e druk, isbn 9063065213, september 2005, 135 pagina's, categorie Volwassenen

Net als zijn voorgangers Georg Samsa in Kafka’s ‘De Gedaanteverwisseling’ en David Kepesh in Philip Roths ‘De Borst’, heeft de anti-held in ‘Smile’ met een groot fysisch ongemak af te rekenen. Arthur Goetgebuur, copywriter bij een groot reclamebureau in de grootstad, wordt op een dag geconfronteerd met een venijnige lach die hem langzamerhand gek maakt. Toegegeven, de zaak is minder drastisch dan de kolonel die in ‘De Neus’ van Gogol zijn neus kwijtgeraakt, maar het haalt Arthur Goetgebuurs leven wel degelijk overhoop. Absolute vervreemding en vertwijfeling wenken…

Hij wordt verplicht zichzelf ineens heel existentiële vragen te stellen. Tegelijk lijken er zich, vreemd genoeg, ook een paar opportuniteiten te openen…

‘Smile’ vertrekt vanuit een vreemd, absurd gegeven dat toch heel menselijke en herkenbare gevolgen heeft en uiteindelijk uitmondt in een intrigerende, tragikomische parodie op een existentiële Bildungsroman, met een surrealistisch snuifje à la Bunuel en Fellini.

Dit boek kreeg scenariosteun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en werd bewerkt tot langspeelfilmscenario.

Alsook voor toneel onder de titel 'Keep Smiling', opgevoerd door gezelschap Klokke.

Alsook verfilmd als kortfilm in 'Seven Awakenings in the Life of an Extra-Ordinary Man, part 1: The Smile.


03-06-2006  EA van Kemenade  (Biblion)

Stel je voor, dat je wakker wordt met en glimlach op je mond die niet meer verdwijnt. Dat overkomt de hoofdpersoon van "Smile". En vanaf dat moment neemt zijn leven een heel andere wending. Zo begint het: "Toen Arthur Goetgebuur op een ochtend eind februari in het eerste onvoorziene schrikkeljaar van deze eeuw wakker werd en de glimlach op zijn gelaat merkte, raakte hij niet onmidddellijk in paniek". Later vindt hij, dat de zaken ingrijpend veranderd zijn: "verstoten uit de wereld werd Goetgebuur opgesloten en bevrijd tegelijkertijd". Hij laat zich vrijwillig opnemen in het ziekenhuis. Hij komt op televisie en wordt even een beroemdheid. Het verhaal leest makkelijk en bevat een groot aantal humoristische momenten, die bij nader inzien evengoed triest genoemd kunnen worden. Dat melodramatische en tegelijk glimlach opwekkende is de grote kracht van dit verhaal, te meer gezien het thema waar het overgaat. Dit is het elfde boek van de Vlaamse schrijver (1973) waarvan de titel begint met een "S"; alle hebben humoristische en absurdistische kenmerken. Normale druk, volle bladspiegel. - Drs. E.A. van Kemenade