Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!


Davidsfonds, 2e druk, isbn 9063064527, januari 2002, 220 pagina's, categorie Volwassenen

Met de Gentse Feesten in het vooruitzicht maakt de stad zich weer op voor een zwoele zomer. Maar eerst zijn er nog een paar duistere zaakjes af te handelen. De tweede editie van de openluchttentoonstelling Over The Edges heeft immers te kampen met vandalisme. Heeft het iets te maken met de verdwijning van een student aan de kunstacademie?
En wat met een louche medewerker van de Belmondo-fuiven in het SMAK van Jan Hoet? Op elke hoek van de straat is er wel een kunstwerk te bezichtigen...en een lijk.
Een koud kunstje voor Patrick 'Pat' Somers, levend anachronisme én privé-detective die van zijn werk een ware kunst maakt.

Het eerste deel rond Pat Somers.

Schaduwprijs 2003, nominatie Diamanten Kogel 2002, Reader's Digest, nr. 226.


06-09-2008  Jan Vaes  (Omtrent)

Een boek van een auteur die weet hoe hij een lezer moet boeien en die gevoel heeft voor de verhouding tussen spanning en humor.

06-09-2008  Karel Verleyen  (Davidsfonds)

Er zijn weinig debutanten die meteen hoog scoren, vooral in een moeilijk genre als de thriller. En dat doet Bavo Dhooge met SMAK. Hij gaat, naar mijn smaak dan, erg scherp in tegen het artistieke milieu waarnaar de titel verwijst, want het museum van Jan Hoet is een belangrijk element in de plot. Patrick Somers, privédetective, is de hoofdfiguur. Hij is niet meteen de held van de situatie, maar Dhooge schrijft met zoveel humor, zoveel inlevingsvermogen dat het echt wel prettig lezen wordt. Zo wordt een zoektocht naar een verdwenen student opeens een gegeven dat zoniet origineel, dan toch heel intrigerend kan werken.

06-09-2008  Staf Schoeters  (Leesidee)

Bavo Dhooge verstaat de kunst om met tongue in cheek, en gebruikmakend van talrijke dubbele bodems, deze elementen tot een sprankelende cocktail op te voeren, gekruid met spanning, actie en een vleugje melancholie. Het verhaal swingt en de locatie deelt in het ritme. De onversaagde Somers, die nog voor het verhaal goed en wel op gang komt, stevig onder handen wordt genomen, krijgt opdracht van een geldwolf om op zoek te gaan naar diens verdwenen tienerzoon. De auteur combineert gebalde humor met een scherpe pen en weet een strakke en spannende plot op te zetten. Het is allemaal een beetje speels en luchtig, maar soms doorprikken sterkere emoties de facade.

06-09-2008  John Vervoort  (Het Nieuwsblad)

Oprecht grappig en vlot geschreven thrillerdebut van deze jonge Gentse auteur. Dhooge heeft een erg leuke pen, schrijft onderkoeld en met veel gevoel voor humor en weet hoe een sterke dialoog moet lopen. Het pretentieuze kunstenaarswereldje krijgt een aantal vegen uit de pan, maar het blijft altijd spits en grappig. Wie van de boeken van Carl Hiaasen houdt en zou willen dat Bart Holsters zijn detective nog eens uit de kast haalt, is dit een must.

03-06-2008  Chris Van Hoecke  (Crimezone)

Door Crimezone|Chris op 19 april 2003

Spanning, realiteit en humor Ingrediënten: een jonge knaap met ambities in de kunst, een vader met veel geld en ogenschijnlijk zonder enig benul van hoe je met je kind omgaat, de kunsthandel en een privé-detective met een smoeltje dat minstens uit tropisch hardhout moet gemaakt zijn. Voeg daarbij nog een flinke scheut humor en laat je vooral niet storen door teveel details die de aandacht afleiden. Resultaat: een boeiend, onderhoudend misdaadverhaal dat zeker niet misstaat in je reiskoffer of naast de luie stoel waar je even wil bekomen van de jachtigheid van het bestaan. Als Gent -Flikkenstad bij uitstek- en het SMAK van Jan Hoet als locatie dienen voor een misdaadverhaal, kan je al beter bij voorbaat in je gemakkelijke stoel gaan zitten. Dat niets in het boek verder nog normaal verloopt, spreekt dan al bijna voor zich. Ook in dit boek weet Dhooge de juiste proporties spanning, realiteit en humor te mengen. Het enige waar ik een beetje aan twijfel is aan het aantal klappen dat een kop kan vangen, vóór het moegetergde lijf eronder het begeeft. Er komt een moment in het verhaal waar je denkt: dit kan niet meer. Maar de lijn wordt hardnekkig doorgetrokken tot je een slapstick-effect krijgt. Geen superthriller, maar zeker een boek dat het lezen waard is.

03-06-2003  John Vervoort  (Standaard der Letteren)

Zijn dialogen en beschrijvingen zijn gevat en zijn personages hebben genoeg om het lijf om niet te verworden tot wandelende karikaturen. Wat mij betreft mag Bavo Dhooge gerust aan een reeks beginnen.

03-06-2002  Jeroen Beghin  (De Wraak van de dodo)

Zijn naar schatting dertigste boek, Stand-in (het exacte aantal is niet zo makkelijk bij te houden - zie bavodhooge.be) werd zopas gelauwerd in de VN Detective- en Thrillergids, maar deze SMAK is waar het voor Bavo Dhooge allemaal mee begon, nauwelijks zes jaar geleden. Zijn eerste misdaadroman rond private-eye Patrick Somers werd bekroond met de Schaduwprijs 2003 en genomineerd voor de Diamanten Kogel. Het SMAK, voor de niet-kenners, is het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, tot enkele jaren geleden onder de flamboyante leiding van Bekende Vlaming en kunstkenner Jan Hoet. Het hippe kunstwereldje vormt dan ook het decor van deze thriller. Privédetective Patrick 'Pat' Somers wordt ingehuurd door vader Staelens om zijn zoon Arne op te sporen. Dat onderzoek loopt uiteindelijk niet helemaal goed af, maar Somers komt wel een kunstzwendel op het spoor. Onder alle Vlaamse detectives steekt Pat Somers er met kop en schouders bovenuit. Somers is een welkome eigenwijze stem tussen al die politie-inspecteurs die denken dat ze slim zijn (en het soms ook effectief zijn). Pat Somers smijt zich op zijn job, zonder al te veel na te denken, en zonder te zitten kniezen als hij weer eens een paar slagen moet incasseren. Integendeel, hij gooit er een van zijn bekende wisecracks tegenaan en doet gewoon verder. Op naar de volgende boksbeugel. En naar de oplossing van het mysterie, natuurlijk. Met SMAK leverde Dhooge zijn visitekaartje af. Intussen heeft hij al een A4'tje nodig om al zijn boeken op te sommen. Veel goed werk, maar ik blijf hopen dat er ook nog eens een echte Pat Somers bijkomt.

Jeroen beghin

03-06-2002  Chris Vandenbroucke  (Biblion)

Privé-detective Pat Somers wordt op pad gestuurd om de zoon van een rijke Gentenaar op te sporen en komt terecht in het kunstmilieu rond het controversiële Museum voor Schone Kunsten. Hij krijgt slecht aflopende aanvaringen met zwoele moeders en dochters. Hij wordt bedreigd en aangevallen door louche figuren en snapt niets meer van het zaakje tot een Warholschilderij voor de ontknoping zorgt. Debuutroman van een Vlaamse auteur die zich op het glibberige pad van de humoristische privé-detective waagt. Alle cliché's van het genre zijn van de partij: een stoere anti-held, blonde vamps, louche zakenlieden met meer geld dan manieren en een duistere locatie. De auteur houdt goed stand in dit ogenschijnlijk gemakkelijke genre waar de moeilijke verhouding tussen humor en intrige goed gerespecteerd wordt. Kleine druk.

C. Vandenbroucke