Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT   

'SCHRIJVERS OP HET SCHERM'

(uitgeverij Angèle)

 

Van alle films over schrijvers, zijn er maar weinig waarin de schrijver doet wat je van een schrijver verwacht: schrijven. Tot die vaststelling kwam Bavo Dhooge, schrijver van beroep en filmscenarist van opleiding.

Vanuit een bijna encyclopedische kennis, maar in een smakelijk kader van ironie, opinie en zelfkritiek, toont Dhooge ons wat de schrijvers op het scherm dan wel doen. Hij fileert de films tot twintig types schrijver en kleurt de beelden aanstekelijk bij met inzichten en knipogen, vergelijkingen en commentaren. Bovendien is hij nooit te beroerd om ook een inkijk in zijn eigen schrijversbestaan te geven.

Bij wijze van eindgeneriek biedt Dhooge nog een quasi volledig overzicht van maar liefst 800 films waarin schrijvers een hoofdrol spelen. Voer voor uren leesplezier, gevolgd door een paar jaar kijkplezier.

 

BAVO DHOOGE (Gent, 1973) schreef precies honderd boeken voor hij in 2018 ‘herdebuteerde’ met zijn vaderroman Sr. Hij studeerde af aan de Koninkljke Academie voor Schone Kunsten, Medium Film. In Schrijvers op het scherm, brengt Dhooge zijn twee grootste passies samen: film en literatuur.

 

Quotes "S-Express"

'Met 'Sr.' heeft Bavo Dhooge een aangrijpende 'Vadersuche' neergezet, die ook een spiegelgevecht op het scherp met zichzelf oplevert. Een ambitieus boek, meeslepend geschreven en knap geconstrueerd.' 

(Stefan Hertmans)

'Voor ons ligt de schitterende vaderroman 'Sr.', en als dat boek Dhooge niet naar de hoogste regionen der Vlaamse letteren katapulteert, dan weet ik het ook niet meer.'

(Herman Brusselmans in HUMO)

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 


Davidsfonds, 2e druk, isbn 9063064527, januari 2002, 220 pagina's, categorie Volwassenen

Met de Gentse Feesten in het vooruitzicht maakt de stad zich weer op voor een zwoele zomer. Maar eerst zijn er nog een paar duistere zaakjes af te handelen. De tweede editie van de openluchttentoonstelling Over The Edges heeft immers te kampen met vandalisme. Heeft het iets te maken met de verdwijning van een student aan de kunstacademie?
En wat met een louche medewerker van de Belmondo-fuiven in het SMAK van Jan Hoet? Op elke hoek van de straat is er wel een kunstwerk te bezichtigen...en een lijk.
Een koud kunstje voor Patrick 'Pat' Somers, levend anachronisme én privé-detective die van zijn werk een ware kunst maakt.

Het eerste deel rond Pat Somers.

Schaduwprijs 2003, nominatie Diamanten Kogel 2002, Reader's Digest, nr. 226.


06-09-2008  Jan Vaes  (Omtrent)

Een boek van een auteur die weet hoe hij een lezer moet boeien en die gevoel heeft voor de verhouding tussen spanning en humor.

06-09-2008  Karel Verleyen  (Davidsfonds)

Er zijn weinig debutanten die meteen hoog scoren, vooral in een moeilijk genre als de thriller. En dat doet Bavo Dhooge met SMAK. Hij gaat, naar mijn smaak dan, erg scherp in tegen het artistieke milieu waarnaar de titel verwijst, want het museum van Jan Hoet is een belangrijk element in de plot. Patrick Somers, privédetective, is de hoofdfiguur. Hij is niet meteen de held van de situatie, maar Dhooge schrijft met zoveel humor, zoveel inlevingsvermogen dat het echt wel prettig lezen wordt. Zo wordt een zoektocht naar een verdwenen student opeens een gegeven dat zoniet origineel, dan toch heel intrigerend kan werken.

06-09-2008  Staf Schoeters  (Leesidee)

Bavo Dhooge verstaat de kunst om met tongue in cheek, en gebruikmakend van talrijke dubbele bodems, deze elementen tot een sprankelende cocktail op te voeren, gekruid met spanning, actie en een vleugje melancholie. Het verhaal swingt en de locatie deelt in het ritme. De onversaagde Somers, die nog voor het verhaal goed en wel op gang komt, stevig onder handen wordt genomen, krijgt opdracht van een geldwolf om op zoek te gaan naar diens verdwenen tienerzoon. De auteur combineert gebalde humor met een scherpe pen en weet een strakke en spannende plot op te zetten. Het is allemaal een beetje speels en luchtig, maar soms doorprikken sterkere emoties de facade.

06-09-2008  John Vervoort  (Het Nieuwsblad)

Oprecht grappig en vlot geschreven thrillerdebut van deze jonge Gentse auteur. Dhooge heeft een erg leuke pen, schrijft onderkoeld en met veel gevoel voor humor en weet hoe een sterke dialoog moet lopen. Het pretentieuze kunstenaarswereldje krijgt een aantal vegen uit de pan, maar het blijft altijd spits en grappig. Wie van de boeken van Carl Hiaasen houdt en zou willen dat Bart Holsters zijn detective nog eens uit de kast haalt, is dit een must.

03-06-2008  Chris Van Hoecke  (Crimezone)

Door Crimezone|Chris op 19 april 2003

Spanning, realiteit en humor Ingrediënten: een jonge knaap met ambities in de kunst, een vader met veel geld en ogenschijnlijk zonder enig benul van hoe je met je kind omgaat, de kunsthandel en een privé-detective met een smoeltje dat minstens uit tropisch hardhout moet gemaakt zijn. Voeg daarbij nog een flinke scheut humor en laat je vooral niet storen door teveel details die de aandacht afleiden. Resultaat: een boeiend, onderhoudend misdaadverhaal dat zeker niet misstaat in je reiskoffer of naast de luie stoel waar je even wil bekomen van de jachtigheid van het bestaan. Als Gent -Flikkenstad bij uitstek- en het SMAK van Jan Hoet als locatie dienen voor een misdaadverhaal, kan je al beter bij voorbaat in je gemakkelijke stoel gaan zitten. Dat niets in het boek verder nog normaal verloopt, spreekt dan al bijna voor zich. Ook in dit boek weet Dhooge de juiste proporties spanning, realiteit en humor te mengen. Het enige waar ik een beetje aan twijfel is aan het aantal klappen dat een kop kan vangen, vóór het moegetergde lijf eronder het begeeft. Er komt een moment in het verhaal waar je denkt: dit kan niet meer. Maar de lijn wordt hardnekkig doorgetrokken tot je een slapstick-effect krijgt. Geen superthriller, maar zeker een boek dat het lezen waard is.

03-06-2003  John Vervoort  (Standaard der Letteren)

Zijn dialogen en beschrijvingen zijn gevat en zijn personages hebben genoeg om het lijf om niet te verworden tot wandelende karikaturen. Wat mij betreft mag Bavo Dhooge gerust aan een reeks beginnen.

03-06-2002  Jeroen Beghin  (De Wraak van de dodo)

Zijn naar schatting dertigste boek, Stand-in (het exacte aantal is niet zo makkelijk bij te houden - zie bavodhooge.be) werd zopas gelauwerd in de VN Detective- en Thrillergids, maar deze SMAK is waar het voor Bavo Dhooge allemaal mee begon, nauwelijks zes jaar geleden. Zijn eerste misdaadroman rond private-eye Patrick Somers werd bekroond met de Schaduwprijs 2003 en genomineerd voor de Diamanten Kogel. Het SMAK, voor de niet-kenners, is het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, tot enkele jaren geleden onder de flamboyante leiding van Bekende Vlaming en kunstkenner Jan Hoet. Het hippe kunstwereldje vormt dan ook het decor van deze thriller. Privédetective Patrick 'Pat' Somers wordt ingehuurd door vader Staelens om zijn zoon Arne op te sporen. Dat onderzoek loopt uiteindelijk niet helemaal goed af, maar Somers komt wel een kunstzwendel op het spoor. Onder alle Vlaamse detectives steekt Pat Somers er met kop en schouders bovenuit. Somers is een welkome eigenwijze stem tussen al die politie-inspecteurs die denken dat ze slim zijn (en het soms ook effectief zijn). Pat Somers smijt zich op zijn job, zonder al te veel na te denken, en zonder te zitten kniezen als hij weer eens een paar slagen moet incasseren. Integendeel, hij gooit er een van zijn bekende wisecracks tegenaan en doet gewoon verder. Op naar de volgende boksbeugel. En naar de oplossing van het mysterie, natuurlijk. Met SMAK leverde Dhooge zijn visitekaartje af. Intussen heeft hij al een A4'tje nodig om al zijn boeken op te sommen. Veel goed werk, maar ik blijf hopen dat er ook nog eens een echte Pat Somers bijkomt.

Jeroen beghin

03-06-2002  Chris Vandenbroucke  (Biblion)

Privé-detective Pat Somers wordt op pad gestuurd om de zoon van een rijke Gentenaar op te sporen en komt terecht in het kunstmilieu rond het controversiële Museum voor Schone Kunsten. Hij krijgt slecht aflopende aanvaringen met zwoele moeders en dochters. Hij wordt bedreigd en aangevallen door louche figuren en snapt niets meer van het zaakje tot een Warholschilderij voor de ontknoping zorgt. Debuutroman van een Vlaamse auteur die zich op het glibberige pad van de humoristische privé-detective waagt. Alle cliché's van het genre zijn van de partij: een stoere anti-held, blonde vamps, louche zakenlieden met meer geld dan manieren en een duistere locatie. De auteur houdt goed stand in dit ogenschijnlijk gemakkelijke genre waar de moeilijke verhouding tussen humor en intrige goed gerespecteerd wordt. Kleine druk.

C. Vandenbroucke