Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Davidsfonds, 1e druk, isbn 9063065388, maart 2006, 156 pagina's, categorie Volwassenen

Gentse Feesten. In het Jim Rose Circus wordt na een voorstelling met kettingzagengegoochel een afgehakte mannenhand teruggevonden.
Privédetective Pat Somers heeft zijn badge te ver aan de wilgen gehangen, namelijk net naast de hand. De Gentse speurneus krijgt twee dagen om zichzelf schoon te wassen en te achterhalen waar de rest van het lichaam zich bevindt.
In de bizarre wereld van zwarte magie vol freaks, baardvrouwen en waarzegsters beweegt Somers zich voort op duistere krachten in de enige rol die hem op het lijf is geschreven: de clown. Op zijn weg ontmoet hij een paar Bekende Gentenaars, waaronder Kamagurka en seriemoordenaar Freddy Horion die, net als hij, in de ban lijken geslagen door een vreemde, sexy zigeunerin...

Het vijfde deel in de bekroonde serie rond de Gentse privé-detective Pat Somers


06-09-2008  Fred Braeckman  (De Morgen)

Showtime is een korte thriller, maar belet Dhooge niet heel beeldend te schrijven over de circuswereld en bekende helden als John Massis en Joe Alcatraz. Beeldend en bewogen zelfs.

03-06-2006  Jeroen Beghin  (crimezone)

Door Crimezone|Jeroen op 18 april 2006

Tijd voor de doorbraak! Negentien boeken heeft Bavo Dhooge al op zijn naam staan. Elke titel begint met een S, de negentiende letter van het alfabet. De S van spielerei ook, volgens Dhooges website. Een mens vraagt zich af wat dat gaat geven als hij bij de Z aanbelandt. Maar geen probleem, zolang ze maar allemaal even goed zijn als Star of Showtime. Showtime speelt zich af tijdens de Gentse Feesten. Hordes mensen komen er elke zomer op af, maar detective Pat Somers laat het liever aan zich voorbijgaan. Totdat inspecteur Bonte hem laat komen. In het Jim Rose Circus is een afgehakte hand gevonden, met de badge van Somers ernaast. Somers krijgt van burgemeester Beke twee dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen. Het is geen toeval dat de stad Gent en haar Dienst Feestelijkheden op de achterflap van Showtime prijken. De Gentse couleur locale passeert uitgebreid de revue. Burgemeester Beke mengt zich in de affaire, evenals zijn gedoodverfde opvolger, Daniël Termont. En de Gentse Feesten hebben jaren geleden ook het Jime Rose Circus groot gemaakt. Vrouwelijke sumoworstelaars, gewichten aan piercings en een zwaardslikker: Jim Rose heeft het allemaal. Bij al die freaks hoort ook een verhaal dat niet binnen de lijntjes blijft. Die taak is Dhooge op het lijf geschreven: het verhaal krijgt gaandeweg haast hallucinante trekjes. 'Alles is een illusie. Het enige werkelijke is de illusie.' Zo luiden niet voor niets de laatste zinnen van Showtime. En dan is er natuurlijk nog Pat Somers, de detective die doet lachen om zijn snedige commentaren, maar die ook overtuigend is neergezet als eenzame loner die het nooit eens echt meezit. Het wordt tijd dat Dhooge nu eens écht doorbreekt. En niet alleen in Gent.

03-06-2006  Chris Vandenbroucke  (Biblion)

Het lijkt erop dat iemand Pat Somers, privé-detective, tijdens de Gentse Feesten van het rariteitenkabinet dat het Amerikaanse Jim Rose Circus is, in de penarie wil brengen. Onbekende afgehakte ledematen worden gevonden met telkens een slechts voor insiders bekend persoonlijk item van onze speurder. Somers wacht de taak om te proberen zich tegen zijn aartsvijand inspecteur Bonte van de Gentse politie vrij te spreken. Ondertussen passeren slangenmensen, vrouwen met baarden en de schim van een lang doodgewaande Gentse ontsnappingskoning de revue. Zesde detecttive van de Vlaming die zijn boeken bouwt rond een Gents fenomeen of evenement. De humor van Somers, zijn one-liners en wisecracks staan altijd garant voor een vettige monkellach. De plot is normaal al ondergeschikt aan de personages en de sfeerschepping, maar dit nieuw boek is slechts een lange novelle, meer niet. De auteur verliest zich gemakkelijk in een ingewikkelde fantasie met, toegegeven, hoogst merkwaardige personages en geraakt zelf nauwelijks uit zijn plot. Maar het blijft leuk en boeiend lezen. Normale druk. - C. Vandenbroucke