Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT   

'SCHRIJVERS OP HET SCHERM'

(uitgeverij Angèle)

 

Van alle films over schrijvers, zijn er maar weinig waarin de schrijver doet wat je van een schrijver verwacht: schrijven. Tot die vaststelling kwam Bavo Dhooge, schrijver van beroep en filmscenarist van opleiding.

Vanuit een bijna encyclopedische kennis, maar in een smakelijk kader van ironie, opinie en zelfkritiek, toont Dhooge ons wat de schrijvers op het scherm dan wel doen. Hij fileert de films tot twintig types schrijver en kleurt de beelden aanstekelijk bij met inzichten en knipogen, vergelijkingen en commentaren. Bovendien is hij nooit te beroerd om ook een inkijk in zijn eigen schrijversbestaan te geven.

Bij wijze van eindgeneriek biedt Dhooge nog een quasi volledig overzicht van maar liefst 800 films waarin schrijvers een hoofdrol spelen. Voer voor uren leesplezier, gevolgd door een paar jaar kijkplezier.

 

BAVO DHOOGE (Gent, 1973) schreef precies honderd boeken voor hij in 2018 ‘herdebuteerde’ met zijn vaderroman Sr. Hij studeerde af aan de Koninkljke Academie voor Schone Kunsten, Medium Film. In Schrijvers op het scherm, brengt Dhooge zijn twee grootste passies samen: film en literatuur.

 

Quotes "S-Express"

'Met 'Sr.' heeft Bavo Dhooge een aangrijpende 'Vadersuche' neergezet, die ook een spiegelgevecht op het scherp met zichzelf oplevert. Een ambitieus boek, meeslepend geschreven en knap geconstrueerd.' 

(Stefan Hertmans)

'Voor ons ligt de schitterende vaderroman 'Sr.', en als dat boek Dhooge niet naar de hoogste regionen der Vlaamse letteren katapulteert, dan weet ik het ook niet meer.'

(Herman Brusselmans in HUMO)

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 

Abimo, ISBN 9789059327764 200 p, september 2011

9-11-2001, 8u46. Lower Manhattan, New York. Het belooft een mooie dag te worden. Jack Stilton, vijftien, krijgt met zijn klas een rondleiding in een bank nabij het World Trade Center. 

Dan boort zich plots een vlucht van American Airlines in de Noordelijke Toren van het WTC. Vanaf dan zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn. 

Door de hitte en de rook springen meer dan 200 mensen uit wanhoop uit de toren naar beneden. Maar dan ziet Jack het onvoorstelbare. Een man springt niet, maar wordt uit het raam geduwd. Een sprong die geen sprong is. Een afrekening op iemand die te veel afwist over de kaping en de terroristische aanslag van Al Qaida? 

Jack gaat zelf op onderzoek uit en vervreemdt steeds meer van zijn vriendin Susan, wiens moeder in het derde gekaapte vliegtuig zat dat zich op het Pentagon stortte. En Susan vindt dan weer troost bij Hasan, een jongen van Arabische afkomst, die meer weet dan hij zelf beseft... 

Een opmerkelijke spannende zoektocht naar de waarheid over drie jongeren die tegen de achtergrond van een wereldramp snel volwassen moeten worden...

Recensie De Boekenkast

'September 11th' is een boek geschreven door Bavo Dhooge dat het verhaal van Jack Stilton vertelt. Een spannend verhaal vermengt met de feiten van wat zich heeft afgespeeld op die bewuste negende september 2001 tot op de huldiging van het monument op 9 september 2011.
Jack, een jongen die op slag een volwassen man is geworden en jarenlang op zoek is naar de waarheid. Zal hij die ooit te weten komen?

Bavo Dhooge is erin geslaagd om een mooi boek te schrijven waarin de historische gebeurtenis van 11 september 2001 weergegeven worden. Boek dat wij iedereen kunnen aanbevelen.

Recensie Babbelsmagazine.nl

'Een fijn boek om te lezen voor de jeugd vanaf veertien jaar, die op het moment van de aanslag nog zo klein waren dat ze het gelukkig nog niet konden beseffen. Wij van Babbels magazine geven het boek 5 sterren.'