Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT   

'SCHRIJVERS OP HET SCHERM'

(uitgeverij Angèle)

 

Van alle films over schrijvers, zijn er maar weinig waarin de schrijver doet wat je van een schrijver verwacht: schrijven. Tot die vaststelling kwam Bavo Dhooge, schrijver van beroep en filmscenarist van opleiding.

Vanuit een bijna encyclopedische kennis, maar in een smakelijk kader van ironie, opinie en zelfkritiek, toont Dhooge ons wat de schrijvers op het scherm dan wel doen. Hij fileert de films tot twintig types schrijver en kleurt de beelden aanstekelijk bij met inzichten en knipogen, vergelijkingen en commentaren. Bovendien is hij nooit te beroerd om ook een inkijk in zijn eigen schrijversbestaan te geven.

Bij wijze van eindgeneriek biedt Dhooge nog een quasi volledig overzicht van maar liefst 800 films waarin schrijvers een hoofdrol spelen. Voer voor uren leesplezier, gevolgd door een paar jaar kijkplezier.

 

BAVO DHOOGE (Gent, 1973) schreef precies honderd boeken voor hij in 2018 ‘herdebuteerde’ met zijn vaderroman Sr. Hij studeerde af aan de Koninkljke Academie voor Schone Kunsten, Medium Film. In Schrijvers op het scherm, brengt Dhooge zijn twee grootste passies samen: film en literatuur.

 

Quotes "S-Express"

'Met 'Sr.' heeft Bavo Dhooge een aangrijpende 'Vadersuche' neergezet, die ook een spiegelgevecht op het scherp met zichzelf oplevert. Een ambitieus boek, meeslepend geschreven en knap geconstrueerd.' 

(Stefan Hertmans)

'Voor ons ligt de schitterende vaderroman 'Sr.', en als dat boek Dhooge niet naar de hoogste regionen der Vlaamse letteren katapulteert, dan weet ik het ook niet meer.'

(Herman Brusselmans in HUMO)

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 

Manteau, 1e druk, isbn , februari 2011, 280 pagina's, categorie Volwassenen

Tijdens een jachtpartij in een bos van Brasschaat krijgt een jager ‘toevallig’ een verloren kogel in zijn lijf. Een dodelijk ongeluk of is er meer aan de hand? Fien infiltreert met Tom –als haar verloofde- in de adellijke kringen die ze maar al te goed kent. Haar jeugdvriendin Sandrine is de dochter van de organisator van de jachtpartij. Tom botst met de wereld van de schone schijn, maar gaat ook op in het ‘acteren’ met Fien. De zaak krijgt ware Agatha Christie-allures wanneer de verloofde van Sandrine arriveert. Fien herkent in de jongeman haar eerste liefde die een paar vreemde trekjes vertoont. Meer nog: Sandrine is zowat het spiegelbeeld van Fien geworden. 

Tweede deel in de thrillerserie naar de bekende televisieserie 'Zone Stad'.

Recensie Biblion

Thriller gebaseerd op de Vlaamse, ook in Nederland uitgezonden tv-serie ‘Zonestad’ met hoofdinspecteur Tom Segers en inspecteur Fien Bosvoorde in de hoofdrollen. Tijdens een jachtpartij van een adellijke familie in de bossen bij hun kasteel in de buurt van Antwerpen wordt een jager dodelijk geraakt door een kogel. Een ongelukje of is er meer aan de hand? Fien kent de familie van vroeger, ze was hartsvriendin met de dochter des huizes. Tom en Fien gaan undercover, ze brengen samen als verloofd stel een bezoekje aan Fiens oude vriendin op het kasteel om de zaak onderzoeken. Een vlot, vakkundig geschreven misdaadverhaal waarin het niet alleen gaat om het oplossen van een moord, maar ook om het politieteam, hun privélevens en de onderlinge verhoudingen. Tweede Zonestad-politieroman van deze auteur, eerder verscheen ‘Schizo’*. Aardig seriewerk dat het echter niet haalt bij Dhooges eigen snelle, geestige misdaadverhalen (‘Sioux blues’, ‘Stiletto libretto’, ‘Stand-in’), die vier, respectievelijk vijf sterren scoorden in VN’s Detective & Thrillergids. ‘Stiletto libretto’ kreeg ook de Diamanten Kogel 2009 voor beste Nederlandstalige thriller. Op de voorkant een foto uit de tv-serie Zonestad. www.bavodhooge.be. Normale druk. - Redactie