Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT   

'SCHRIJVERS OP HET SCHERM'

(uitgeverij Angèle)

 

Van alle films over schrijvers, zijn er maar weinig waarin de schrijver doet wat je van een schrijver verwacht: schrijven. Tot die vaststelling kwam Bavo Dhooge, schrijver van beroep en filmscenarist van opleiding.

Vanuit een bijna encyclopedische kennis, maar in een smakelijk kader van ironie, opinie en zelfkritiek, toont Dhooge ons wat de schrijvers op het scherm dan wel doen. Hij fileert de films tot twintig types schrijver en kleurt de beelden aanstekelijk bij met inzichten en knipogen, vergelijkingen en commentaren. Bovendien is hij nooit te beroerd om ook een inkijk in zijn eigen schrijversbestaan te geven.

Bij wijze van eindgeneriek biedt Dhooge nog een quasi volledig overzicht van maar liefst 800 films waarin schrijvers een hoofdrol spelen. Voer voor uren leesplezier, gevolgd door een paar jaar kijkplezier.

 

BAVO DHOOGE (Gent, 1973) schreef precies honderd boeken voor hij in 2018 ‘herdebuteerde’ met zijn vaderroman Sr. Hij studeerde af aan de Koninkljke Academie voor Schone Kunsten, Medium Film. In Schrijvers op het scherm, brengt Dhooge zijn twee grootste passies samen: film en literatuur.

 

Quotes "S-Express"

'Met 'Sr.' heeft Bavo Dhooge een aangrijpende 'Vadersuche' neergezet, die ook een spiegelgevecht op het scherp met zichzelf oplevert. Een ambitieus boek, meeslepend geschreven en knap geconstrueerd.' 

(Stefan Hertmans)

'Voor ons ligt de schitterende vaderroman 'Sr.', en als dat boek Dhooge niet naar de hoogste regionen der Vlaamse letteren katapulteert, dan weet ik het ook niet meer.'

(Herman Brusselmans in HUMO)

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 

Davidsfonds, 1e druk, isbn 9063064721, juni 2003, 152 pagina's, categorie Volwassenen

Max is tennisser. Ook vertegenwoordiger in tenniskledij, maar bovenal tennisser. Ooit was hij semi-prof en oefenpartner van John McEnroe. Eèn probleem: Max Bakelandt is drieëndertig en vooralsnog onbekend. Maar nu lijkt het ultieme moment voor zijn comeback aangebroken. Bakelandt op het ATP-tornooi van Monte Carlo. Het zweet prikt in zijn hals. Hij slaat op. De bal komt terug. En terug. Hij moet deze wedstrijd uitspelen. De wedstrijd van zijn leven...

Max wil een tennislegende verslaan. Maar ook zijn andere rivaal: de nieuwe vriend van zijn ex. Hij laat zich coachen door zijn zoon en ankerpunt Ben.

Bavo Dhooge was tot voor kort actief in het Belgische toptennis. Door zijn jarenlange ervaring kent hij de meest opmerkelijke anekdotes en intriges uit het tenniswereldje. Een spannend boek dus voor elke tennisliefhebber. Maar ook voor al wie houdt van een aangrijpend menselijk verhaal over wilskracht en vertrouwen.

Een half autobiografische surrealistische roman over dromen en tennis.


06-09-2008  ADB  (Zondagsblad)

Hoewel Schaduwspel een tennisroman heet te zijn, draait het verhaal vooral rond de band van Max met zijn zoontje en zijn ex-vrouw, die bijzonder mooi beschreven wordt. Niet ver weg is Dhooges voorgeschiedenis: ook hij zat ooit in het Belgische toptennis.

06-09-2008  John Vervoort  (Standaard der Letteren)

Tenniservaring heeft Dhooge blijkbaar wel, want zijn nieuwe boek is geen thriller maar de eerste Vlaamse tennisroman. De plot is eenvoudig: Max Bakelandt was ooit een tennistalent en verkoopt nu tenniskledij. Op 33-jarige leeftijd wil hij nog één keer schitteren. Samen met zijn achtjarige zoon reist hij naar Monte Carlo en schrijft zich in voor een tornooi. De relatie tussen vader en zoon, die beiden een scheiding proberen te verwerken en de nieuwe vriend van mama niet zien zitten, wordt degelijk uitgewerkt. Dhooge onderhoudt de lezer met leuke weetjes uit het tennismilieu. Hij citeert zelfs William Shakespeare die in Henry V verwijst naar het tennisspel -de koning krijgt een set tennisballen cadeau. In Ten Oorlog, de eigenzinnige vertaling van Tom Lanoye en Luc Perceval klinkt dat zo: "Heb dank voor zijn present en uw pretentie en meld hem dat zijn ballen mij bevallen.

06-09-2008  Willy Copmans  (Het Nieuwsblad van Geel)

Ik durf veronderstellen dat Schaduwspel een fictief verhaal is, vermengd met heel wat feitenkennis. Fantasie en werkelijkheid, hoewel niet altijd overtuigend geloofwaardig, maar met een vleugje romantiek en vooral streven naar erkenning. Een wat vreemde geschiedenis, maar goed verteld en nooit flauw.

03-06-2003  André Vlerick  (Standaard Het Nieuwsblad)

Even wervelend en spannend als zijn thrillers.

03-06-2003  Erik van de Grampel  (Biblion)

Max Bakelandt is vertegenwoordiger in tenniskleding maar ook tennisspeler. Ooit was hij semi-prof en oefenpartner van John MacEnroe, nu is hij drieëndertig, heeft een zoon van bijna negen jaar en leeft gescheiden van zijn vrouw. Als hij voor een modebeurs naar Monte Carlo moet, wil hij zichzelf als wedstrijdspeler opnieuw bewijzen door zich te kwalificeren voor het jaarlijkse ATP-toernooi aldaar. Iedereen verklaart hem echter voor gek maar Max neemt zijn missie zeer serieus, bereidt zich terdege voor en neemt zijn zoon mee als coach. Zijn eerste kwalificatieronde wint hij met veel geluk van een Argentijn en de tweede ronde doordat zijn tegenstander zich terugtrekt. Doel bereikt, missie geslaagd. Door een insider - auteur was tot voor kort Belgisch topspeler - geschreven vlot leesbare roman waarin ook facetten van het echte tenniscircuitleven zijn verwerkt. Redelijke karaktertekening. Bevat verklarende woordenlijst van tennistermen. Passende omslagillustratie. Gebonden; kleine druk. - Erik van de Grampel