Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT  DE GEUS 

De eerste roman van Bavo Dhooge 2.0 verschijnt in het najaar van 2018 bij uitgeverij De Geus

Na zestien jaar schrijverschap, honderd boeken en diverse prijzen dacht Bavo Dhooge (1973) aan boek honderd-en-een te kunnen beginnen. Hij had nog zoveel om over te schrijven. ‘Zoals ik ook zo vaak had gezegd in de meer dan duizend lezingen die ik de afgelopen vijftien jaar had gegeven: een loodgieter staat ook niet stil bij het honderdste toilet dat hij installeert. Waarom ging ik dan niet zitten voor nummer honderd een?’

Dáárom: hij kwam tot de conclusie dat de eerste helft van zijn leven was mislukt omdat het geslaagd was.
‘Ik wilde weer verliezen. Mezelf verliezen.’

En Bavo Dhooge, die op zijn achtste al schrijver wilde worden, begon aan een hoogst persoonlijk, literair werk dat een nieuwe start markeert: nietsontziend, openhartig, de waarheid tartend. 

De Geus is blij met de komst van Bavo Dhooge naar de uitgeverij. `Iemand die zo’n breuk durft te maken in zijn carrière omdat hij voelt dat hij nu pas het boek kan schrijven dat echt van belang is, past bij De Geus’, zegt uitgeefster Nele Hendrickx. `We waren overweldigd door de intensiteit, de kwaliteit en de kracht van de tekst. En we zijn nogal wat gewend.’

Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 

Uitgeverij Houtekiet, maart 2015

270 p.

De 8ste L.A.-thriller.

booktrailer: https://www.youtube.com/watch?v=Kiaul332OIQ

‘Niets is wat het lijkt. Niets zal ooit nog worden zoals het was.’

1956. Donnie is acht, net als zijn beste vriend Buddy. Samen proberen ze de verveling te doorbreken in het motel van Donnie’s ma Maggy, aan de rand van Los Angeles. Carl Harper is de vreemdeling die incheckt en kost wat kost de koffer van zijn Plymouth gesloten wil houden. Harp - Happy - is een reclameman die het te bont heeft gemaakt bij zijn partner Red Perry en niet bepaald de boodschap heeft verkondigd die tabaksgigant Roy Bone hem had opgedragen.

Er ontstaat een opmerkelijke vriendschap tussen Donnie - die met zijn IQ van 140 wil meedoen aan een nationale quiz - en Harp, die iets recht te zetten heeft. En o ja, Buddy natuurlijk. Buddy weet meer dan wie ook wat echt en wat niet echt is. Om te beginnen het lijk in de schuur van het motel.

De eerste twee recensies van 'Scam Alarm' zijn binnen en zijn allebei uitstekend.

Op Dizzie.nl

Dit is mijn eerste kennismaking met Bavo Dhooge. Ik vind het frappant hoe hij met een minimum aan personages zo een verhaal neerzet. Mijn eerste indruk was dat er niet zoveel gebeurt in het verhaal, maar hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer ik het tegenovergestelde moest concluderen.

Het leest bovendien als een trein en geloof me, niets is wat het lijkt. Door de begrijpende schrijfstijl, zijn opbouwende spanning, en de grappige woordspelingen blijft het boeien en raas je er doorheen.

Dhooge heeft de gebeurtenissen erg filmisch beschreven, een kunst. Daardoor waan je jezelf tijdens het lezen in 1956, de periode waarin het verhaal zich afspeelt. Er zijn verschillende verhaallijnen en gaandeweg het verhaal ‘ontmoeten’ die elkaar en kom je te weten hoe de (hooi)vork in de steel zit. Het verhaal is doordacht en ik ben verscheidene keren op het verkeerde been gezet. Ook was ik aangenaam verrast hoe de auteur het één aan het ander knoopt om zo het verhaal weer een andere wending te geven. Hij werkt langzaamaan naar de plot toe, die nog het meest verrast van allemaal. Subliem hoe alles in mekaar valt!

Op een schitterende en humoristische manier omschrijft hij de bijverdienste van Maggy, de ma van Donnie. Met de nodige, mag ik het zwarte humor noemen, weet Dhooge dit op een zodanige manier neer te zetten dat je met een big smile op je gezicht verder leest.

Tijdens het lezen had ik bij bepaalde passages toch een déjà vu. Zonder veel prijs te geven denk ik dan aan ‘de cowboy op het paard’ en aan ‘flippo’s’. Ook was ik verwonderd dat RayBan en Kleenex al zolang bestaan. (ik ben het zelfs gaan opzoeken)

Wie denkt dat dit boek een hedendaagse thriller is waar je van de spanning je nagels opvreet, zal teleurgesteld zijn. Het is een mix van onderhuidse spanning, ‘zwarte’ humor, maar bovenal een unieke manier van schrijven.

´┐╝Omdat dit mijn eerste Dhooge boek is en ik geen vergelijk heb met zijn andere werk (wel of niet uit deze reeks) denk ik dat het bij zijn boeken “you hate it or you love it” is. Je verslindt ze of je laat ze liggen. Mij heeft deze zeker kunnen bekoren en ‘i love it’!

Dit verhaal bezorgt je niet alleen aangename leesuurtjes, maar geeft je een boodschap mee over ‘mens zijn’, over vriendschap en over overleven. Of is het toch allemaal scam?

Ik geef Scam Alarm graag 5 sterren!

Karin Teirlynck Team DPB

Op Banger Sisters

Tot nu toe vind ik al Dhooges boeken ware lusten om te lezen, maar van Scam Alarm heb ik extra genoten. Donnie vond ik soms mateloos irritant, omdat hij bijna niks gelooft, en dan weer uiterst aandoenlijk, hij weet je hart te veroveren. Harper was echter mijn favoriet. Ondanks zijn onverschillige gedrag, heeft hij toch een koekenhartje. De twee samen zijn magisch en de wisselwerking tussen hen, de grappige en intense dialogen, waren dan ook een waar plezier om te lezen.

Meer dan ooit weet Dhooge je continu op het verkeerde been te zetten, zowel wat betreft de gebeurtenissen, de achtergronden van de personages als de personages zelf. Is Donnie werkelijk zo ontzettend intelligent? Ligt er een lijk in de wagen van Harp? Wat heeft Harp uitgespookt? Wie scamt er wie? Het blijft spannend en gissen tot de laatste pagina.

Ook de setting en de tijd waarin het verhaal zich afspeelt zijn leuk en waarheidsgetrouw weergegeven. Je waant je in de 50's van die tijd, ziet het allemaal zo voor je.

Dhooge weet blijkbaar niet van ophouden en blijft het ene na het andere fantastische verhaal uit zijn mouw schudden.

Dit verhaal bevat iets minder humor dan zijn vorige, maar maakt dit goed met een perfecte mix aan ingrediënten zoals detective, drama, sfeer, vriendschap, nostalgie en zoveel meer.

Een heerlijk boek om compleet in te verdwijnen en geen enkele lezer zal dit verhaal wegleggen tot het helemaal uit is. Zorg dus dat je behoorlijk wat tijd hebt!

(Mel Hartman)

Op Wraak van de Dodo (vier sterren)

1956. Een New Yorkse reclameman - een van de Mad Men - parkeert zijn Plymouth bij het motel van Donnie en zijn moeder. De achtjarige Donnie vindt dat verdacht en stuurt zijn vriend Buddy op onderzoek. Het dashboard ligt vol bebloede zakdoekjes en in de koffer zit een lijk verstopt; dat heeft Donnie duidelijk gezien. Hij besluit Harp zijn eigen geheim te vertellen, over nog een ander lijk, verborgen in het hooi in de schuur. Dat maakt Donnie en Harp zo'n beetje tot partners. Maar Harp is op de vlucht voor een tabaksbaas, en hij sleurt Donnie mee naar een televisiestudio in LA.

De achtste LA-thriller van Bavo Dhooge heeft alle gekende elementen. Een vader-zoonrelatie, een pak plotwendingen, personages met een hoekje af, en veel humor (zij het iets minder Tarantino dan gewoonlijk). Paniek is voorbarig, maar toch: hierna volgen nog slechts twee LA-thrillers. Daarna weer eens iets anders. Maar dat komt wel weer goed, Dhooge kennende. (4 sterren)

(Jeroen Beghin)

Ook Biblion en Het Nieuwsblad zijn zeer te spreken over 'Scam Alarm':

"Snelschrijver Dhooge is er weer in geslaagd de lezer een paar uurtjes op te vrolijken met een heerlijk fantasierijk verhaal. Het is is heerlijk om de spitse dialogen en de talrijke hilarische plotwendingen te volgen. Dat het verhaal in de jaren vijftig speelt prikkelt nog meer de fantasie." (C.Vandenbroucke op Biblion). 

En: "De 8ste thriller van deze sterke Vlaamse auteur die zich in de VS afspeelt. Opnieuw is Dhooge goed op dreef in een verhaal waarin vooral de karakters bijzonder sterk uit de verf komen." (John Vervoort, Het Nieuwsblad)

In Knack

Nu ook de volle 5 sterren in Knack

'Bavo Dhooge mag zich een tevreden man noemen. Hij heeft met 'Scam Alarm' zijn beste L.A.-thriller totnogtoe geschreven.' 

(Knack)