Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Abimo, 1e druk, isbn 9059322460, oktober 2005, 128 pagina's, categorie Jeugd

Ik weet nog goed wanneer Jerry begon te vergaan van het lachen. Hij kon niet meer stoppen met lachen nadat een vreemde waarzegster een of andere vloek over hem had uitgesproken. Uitgerekend over Jerry want die had van uitlachen bijna zijn beroep gemaakt. Maar waarom kreeg hij die vloek over zich heen?

Er school een geheim in Jerry’s verleden en het was aan mij om dat te achterhalen. Ik wist niet veel, behalve dat Jerry met de dag feller begon te lachen tot hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Het werd een race tegen de tijd… en tegen een dodelijke lach.

Satergeschater is een grappig, spannend en heel vreemd mysterie voor jongens en meisjes die evenzeer houden van lachen als van huiveren. Vanaf 10 jaar. De cover is een ontwerp van Ann De Bode.

Het eerste Bibberboek voor lezers vanaf 10 jaar.


03-06-2005  Gert Broeckx  (Pluizuit)

Jerry en Daan wandelen samen over de kermis. Na een bezoekje aan het spookhuis gaan ze bij een waarzegster langs. Deze spreekt over Jerry een of andere vloek uit. Diezelfde avond loopt Jerry met een gekke lach op zijn gezicht rond die steeds maar erger wordt. Daan kan alleen maar toekijken hoe het van kwaad naar erger gaat met zijn vriend. Jerry moet zo erg lachen dat zijn lichaam de schokken niet meer kan verdragen en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Daan gaat het onmogelijke proberen te doen, nl.de waarzegster terugvinden en uitzoeken hoe hij de vloek ongedaan kan maken. Een spannend 'bibberboek'. Bavo Dhooge heeft reeds verschillende boeken geschreven maar dit is zijn eerste griezelverhaal voor de jeugd. Tal van klassieke ingrediënten zijn aanwezig: een levensbedreigende vloek, zombies -lijken die uit hun graf komen met etter, slijm, stank en alles wat erbij hoort. Het is allemaal zo realistisch geschreven dat je de stank haast kan ruiken. Voor liefhebbers van het genre. [ Gert Broeckx ]

03-06-2005  (Pluizer)

Bij het bezoek aan een waarzegster op de kermis wordt Daans vriend en haantje-de-voorste van de school, Jerry, vervloekt. De dag daarop begint Jerry te lachen en kan er niet meer mee ophouden. Het wordt steeds erger en hij wordt opgenomen in het ziekenhuis waar zijn toestand alsmaar achteruit gaat. Daan voert een race tegen de tijd om te achterhalen wat er aan de hand is en om de vloek ongedaan te maken. Maar daarvoor moet hij ’s avonds naar het kerkhof. Hij griezelt al bij die gedachte. De reeks ‘Bibberboeken’ wil de lezer meenemen op een griezelig avontuur. Daar is de auteur van dit verhaal ook in geslaagd; al is het niet door de zombies, de heks of het kerkhof die in het verhaal voorkomen. Eerder door de ‘normale’ dingen die plots niet meer zo ‘normaal’ lijken. In dit verhaal speelt de auteur veel met taal en geeft hij ook knipoogjes naar volwassenen toe met namen van acteurs die afgeleid zijn van bestaande bekende acteurs (iets wat de jonge lezers waarschijnlijk over het hoofd zullen zien). De personages van de kinderen zijn herkenbaar beschreven; het verhaal leest vlot en heeft voldoende vaart om de lezer te blijven boeien. Een griezelverhaal voor lezers die geen té griezelige verhalen willen lezen.

03-06-2005  Hannelore Rubie  (Biblion)

De uitdrukkingen 'vergaan van het lachen' of 'je dood lachen' krijgen een andere lading in deze stevige, gebonden uitgave uit de Bibberboeken-serie. De ik-figuur en zijn vriend Jerry gaan op stap naar de kermis en komen bij een klein, onopvallend tentje van waarzegster Madame Zerba uit. De vloek die zij uitspreekt over Jerry, is het begin van veel spannende, griezelige avonturen: zombies op het kerkhof, Jerry die opgenomen wordt in het ziekenhuis omdat hij niet meer kan stoppen met lachen en het verbreken van de vloek in een oud spookkasteel. In het begin doet de tekst wat gemaakt en overdreven aan, maar al gauw nemen de verhaallijn en de steeds beter beschreven avonturen (ook al zijn ze wat clichématig en doen vooral de namen 'gezocht grappig' aan) de lezer in sneltreinvaart mee. Geslaagde uitgave van deze productieve, jonge Belgische auteur die in 2003 een prijs kreeg voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut. Andere titels in deze serie 'Bibberboeken' zijn onder andere 'Kadavergedaver' en 'Vampiermanieren'*. In het grote aanbod griezelboeken verdient dit boek zeker een eigen plekje! Vanaf ca. 10 jaar. - Hannelore Rubie