Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!

Davidsfonds, 1e druk, isbn 9059081099, januari 2004, 178 pagina's, categorie Jeugd

De plaats: het Wilde Westen. De tijd: gevaarlijk. Sam Colt is zestien en werkt als koerier voor de Pony Express. Hij is een jongen zonder verleden of toekomst en trekt van stad naar stad.
In Woodcreek wordt een Apache-moordenaar opgesloten die twee rijkeluiskinderen heeft ontvoerd. De Indiaan wordt voor zijn proces per koets overgebracht naar Madison County. Dat is toevallig ook de richting die Sam Colt uitmoet. Een klein gezelschap beleeft de reis van zijn leven. Sommigen betalen de reis zelfs met hun leven.

'Salvo' is een spannende, meeslepende western voor jong en oud.
In de beste traditie wordt een verrassend verhaal bevolkt met kleurrijke personages, veel actie en natuurlijk veel kogels...


Een filmische jeugdwestern voor lezers vanaf 12 jaar


06-09-2008  Chris Bulcaen  (De Leeswelp)

De figuur van de Apache is het sterke element in dit verhaal. Dhooge weet zijn marginale positie als 'Ander' goed te schetsen, de haat die hem deel is, het gevaar maar ook avontuur dat hij vertegenwoordigt, de mysterieuze band tussen hem en Sam die gebaseerd is op respect en vaardig luisteren.

03-06-2005  Fred Koekoek  (Biblion)

Sam Colt is zestien jaar (denkt hij, want hij weet niets over zijn afkomst en heeft zich vernoemd naar de maker van het pistool dat hij al jong kreeg) en werkt als postbezorger in het Wilde Westen. Hij raakt verzeild in een avontuur met ontvoerde kinderen, een indiaan, een circusartiest met beer, een dronken dokter en gedeserteerde soldaten. Een prettig leesbaar verhaal met veel vaart dat aan alle wetten van een western voldoet (eenzame eenling, indianen, boeven, vrouwen enzovoort). Het taalgebruik is boeiend en bloemrijk; het zal geen problemen opleveren qua technische en inhoudelijke moeilijkheid voor kinderen vanaf ca. 13 jaar. Er zijn geen illustraties buiten het in bruintinten uitgevoerde voorplat met een colt en tomahawk. Westernverhaal dat met name jongens zal boeien. - Fred Koekoek

03-06-2004  Ilse Trimborn  (Pluizer - Biblion)

Sam Colt is een jongen zonder verleden, zo lijkt het. Waar hij vandaan komt, wie zijn ouders zijn … Joost mag het weten maar Sam weet het zeker niet. Al wordt hij soms bezocht door dromen die flarden van zijn verleden naar boven brengen. Maar daar staat hij niet echt bij stil, hij heeft wel andere problemen aan zijn hoofd. Als zestienjarige werkt hij immers al geruime tijd voor het prestigieuze koerierbedrijf Pony Express en raakt hij geregeld verzeild in spannende avonturen. Zo ook in dit verhaal. Op een avond belandt hij in een quasi spookstad, Woodcreek genaamd. De laatste bewoners hebben hun uittocht al gepland, wanneer Archie, een rondtrekkende circusartiest, het dorp bereikt in het gezelschap van twee zieke kinderen, een vastgebonden indiaan en een half verdoofde beer. De indiaan wordt ervan beschuldigd de kinderen in hun onfortuinlijke toestand gebracht te hebben en hem wacht dan ook een proces in een nabijgelegen stad. Laat dat nu toevallig de plaats zijn waar de enkele overgebleven dorpsgenoten ook naar toe willen! Sam sluit zich bij het gezelschap aan, een keuze die hem hachelijke momenten zal opleveren … Laat ik eerlijk zijn: erg enthousiast was ik niet toen ik hieraan begon. Een cowboy- en indianenverhaal: ik wist maar amper dat die dingen nog geschreven werden en worden. Bovendien vond ik de tekst op de achterflap nogal overdreven enthousiast; zoiets maakt me meestal - en jammer genoeg vaak terecht - wantrouwig. Uitzonderingen moeten er echter zijn. Een vlot geschreven verhaal, inderdaad flitsend zoals de wervende tekst me liet verstaan; kortom, geen moment verveling. Sam is een intrigerend persoontje, weet wat hij wil, maar doet geen overdreven hanige dingen om toch maar volwassen over te komen. Zijn onbekend verleden heeft hem blijkbaar gemaakt tot de jongeman die hij nu is. Hij is eerlijk, heeft mensenkennis, maar is daarnaast ook een heel gewone tiener. Middels korte flarden wordt er al een tipje van de sluier opgelicht betreffende zijn afkomst en gelukkig laat het open einde vermoeden dat er nog meerdere Sam Colt-verhalen zullen volgen. Hopelijk blijft het niveau dan gehandhaafd. Besluit: geen zware problematieken, geen morele of andere lessen, gewoon een fijn, aangenaam weglezend verhaal. Niks hoogstaand, wel pretentieloos amusement. Meer moet dat niet (steeds) zijn. [ Ilse Trimborn ]