Top
ZOEK
NIEUW!

 

Rond de honderd titels telt de bibliografie van Bavo Dhooge, die in 2001 het Vlaamse literaire landschap betrad met zijn debuut Spaghetti. En bijna al zijn volgende boeken kregen de S als eerste letter van de titel. Vandaar ook de 'S-Express' als bijnaam van de in 1973 in Gent geboren auteur, die zich in meerdere genres thuisvoelt: jeugdliteratuur, thrillers, horror, fantasy en sciencefiction.

Hij is ook de auteur van een thrillerserie die zich in Los Angeles afspeelt. In  Space Rats, dat in maart 2016 verscheen, kreeg de alcoholische piloot Dwayne Bryce de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van een multimiljonair het heelal in te schieten. Maar die kans komt op een beroerd moment, omdat Bryce kampt met vliegangst.

Deze maand (september 2016) komt Sand Bag uit, het tiende en ook laatste deel in de reeks. Het is ook meteen Dhooges afscheid van de L.A.-serie, laat zijn uitgeverij Houtekiet weten. De uitgever meldt verder dat Stand-in, het eerste deel van deze serie, vanaf medio september voor een schappelijke prijs opnieuw op de markt komt. Voor de liefhebber die zijn L.A.-verzameling van Dhooge compleet wil hebben....

Sand Bag heeft in het Amerikaans twee betekenissen: een worstelaar die niet wil meewerken aan een throw én een rotstreek. De sand bag in dit verhaal is Tank, een worstelaar die niet zo maar een tank was. Hij was de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een flink pak bankbiljetten niet met opzet wilde verliezen. Resultaat: hij werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky. De Tank zoekt daarna emplooi als... gigolo.

Maar dan krijgt Tank twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die kampt met een gespleten persoonlijkheid, een paar rake klappen te verkopen. en dan is er Tanks ex-coach Stan the Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met Lily. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte kerel waarmee zijn kersverse bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken. Een kolfje naar Tanks hand?


 

 


Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

Het tweede deel van de 'Styx'-trilogie, 'Styxmata' (uitgeverij Houtekiet), is nu verkrijgbaar.

Het eerste deel, 'Styx', verschijnt op 3 november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster (New York).

De filmrechten werden verkocht aan het productiehuis EyeWorks (Warner Bros Belgium) met het oog op een Vlaamse fictieserie.

Bekijk hier op YouTube de booktrailer van 'Styxmata': https://youtu.be/vTnAg2LOYJ4

Bekijk hier op YouTube de US booktrailer van 'Styx': https://youtu.be/61RBuP4ArDA


Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. Een zombiethriller voor mensen met brains!


Davidsfonds, 1e druk, isbn 9789063064686, december 2002, 236 pagina's, categorie Volwassenen

Sedes en Belli, werknemers van het Oostends detectivebureau SCAN Recherche, krijgen van hun baas Vic Moens de opdracht een wel heel speciaal heerschap op te sporen: Salieri. Met zijn exotische naam, zijn welgevormde benen, bruine manen en vierhonderd tachtig kilogram was Salieri ooit het succesvolste renpaard van de familiestal Berk.

Algauw gaat het dynamische duo in het zadel zitten voor een dolle en gevaarlijke rit in de paardenwereld van de Oostendse Wellington Hippodroom, met tal van verraderlijke hindernissen.
Ondertussen werkt het andere SCAN-duo, Coene en Tydgat, aan een zijspoor: doping in de paardensport. Maar de deadline dringt: het paard moet teruggevonden worden voor de prestigieuze wedstrijd, de Grote Prijs Teflon. 

Splijtende actie en humor in het sfeervolle Oostende, koningin der badsteden, monden uit in een spetterende finale waarbij Sedes en Belli, elk op hun eigen koppige manier, de juiste gok wagen.


Naar de gelijknamige TV-1 serie Sedes en Belli. Dit boek werd gebruikt als case in de thesis 'Novelisatie in Vlaanderen' van Kristien Lindemans.

06-09-2008  MCU  (Het Belang van Limburg)

Bavo Dhooge bewijst ook met Salieri over een vlotte pen te beschikken.

06-09-2008  BBC  (Proxis)

De auteur pent niet zomaar een verhaal neer, in het verlengde van de serie, maar is tevens mede-scenarist van de TV-reeks. De inspiratie is hier duidelijk aan de bron genomen. Het verhaal ontwikkelt zich als een paardenkoers, vol met hindernissen die de winst zeker niet garanderen. En op de zijlijn wordt gespeculeerd en gegokt. Op de typische manier van Sedes & Belli volgen we de spannende avonturen van dit paar, met een plot van de bovenste plank en met verwikkelingen die verrassend zijn en die toch in niets inboeten op de geloofwaardigheid en herkenbaarheid. Alvast een topper waarbij je enkel kan hopen dat dit een eerste deel van een lange reeks mag worden. Een doorlezer voor op het strand van Oostende, naast de Wellington Hypodroom?

03-06-2003  Staf Schoeters  (Leesidee)

Salieri is een juweeltje in de misdaadliteratuur geworden.

03-06-2002  Chris Van Hoecke  (Crimezone)

Door Crimezone|Chris op 19 april 2003

Een meer dan onderhoudend boek Bij SCAN Recherche krijgen ze wel meer ongewone klussen te klaren, maar als Vic Moens op een morgen met de koele schoonheid van Kristina Berk -en vooral met haar opdracht- wordt geconfronteerd, kan hij zijn wenkbrauwen niet hoog genoeg optrekken. Terwijl hij gedurende het langste deel van het onderhoud vermoedt dat mevrouw Berk wil weten waar haar man of haar minnaar uithangt, blijkt het om de ontvoering van een paard te gaan. Geen boerenknol, maar een onschatbaar duur racepaard. Met slechts een minimum aan ongaarne gegeven informatie moet Moens zijn team op pad sturen. Algauw blijkt er meer aan de hand te zijn dan een ordinaire veediefstal. Doping, omkoping, chantage en manipulatie van race-uitslagen, het komt allemaal aan bod. Wie kan aan het einde van de rit nog staande houden dat het leven van een privé-detective saai is? Toen de tv-serie Sedes en Belli begon te lopen, kon ik er mijn draai niet in vinden. Ik wilde de reeks wel een inlooptijd gunnen, maar het heeft nooit geklikt. Waarom? Ik weet het nog altijd niet, maar aan het de verhalen van Bavo Dhooge kan het niet gelegen hebben want ik heb dit boek nagenoeg in één ruk uitgelezen. Hoewel hoogst ongewoon, blijven de verhaalwendingen geloofwaardig. Niet direct een bloedstollende thriller, maar door de juiste verhouding suspense/humor een meer dan onderhoudend boek. Een aanrader voor thrillerfans die na een paar doodenge misdaadromans even iets lichter willen om op verhaal te komen.

03-06-2002  Chris Vandenbroucke  (Biblion)

Sedes & Belli, partners in een professioneel geleid detectivebureau, worden op pad gestuurd om de verdwijning van een toprenpaard op te lossen. Ze belanden in een wereldje waar fraude, grof geld, doping en naijver schering en inslag zijn. Pas helemaal tegen het einde van het verhaal wordt duidelijk dat de geschifte familierelaties van de eigenaren een essentiële rol spelen. Bavo Dhooge werd met zijn debuutroman Smak* genomineerd voor de Diamanten Kogel van het Vlaamse Misdaadgenootschap. Deze tweede roman moet het vooral van de plot hebben. De corrupte wereld rond de paardenrenbaan wordt goed geschetst en de spitse dialogen tussen de twee hoofdrolspelers (van de gelijknamige Vlaamse televisieserie) zorgen voor een aangename en luchtige toon. Paperback met foto van de hoofdrolspelers uit de televisieserie op de omslag; normale druk.

C. Vandenbroucke