Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT  DE GEUS 

De eerste roman van Bavo Dhooge 2.0 verschijnt in het najaar van 2018 bij uitgeverij De Geus

Na zestien jaar schrijverschap, honderd boeken en diverse prijzen dacht Bavo Dhooge (1973) aan boek honderd-en-een te kunnen beginnen. Hij had nog zoveel om over te schrijven. ‘Zoals ik ook zo vaak had gezegd in de meer dan duizend lezingen die ik de afgelopen vijftien jaar had gegeven: een loodgieter staat ook niet stil bij het honderdste toilet dat hij installeert. Waarom ging ik dan niet zitten voor nummer honderd een?’

Dáárom: hij kwam tot de conclusie dat de eerste helft van zijn leven was mislukt omdat het geslaagd was.
‘Ik wilde weer verliezen. Mezelf verliezen.’

En Bavo Dhooge, die op zijn achtste al schrijver wilde worden, begon aan een hoogst persoonlijk, literair werk dat een nieuwe start markeert: nietsontziend, openhartig, de waarheid tartend. 

De Geus is blij met de komst van Bavo Dhooge naar de uitgeverij. `Iemand die zo’n breuk durft te maken in zijn carrière omdat hij voelt dat hij nu pas het boek kan schrijven dat echt van belang is, past bij De Geus’, zegt uitgeefster Nele Hendrickx. `We waren overweldigd door de intensiteit, de kwaliteit en de kracht van de tekst. En we zijn nogal wat gewend.’

Quotes "S-Express"

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 


Davidsfonds, 1e druk, isbn 9789063064686, december 2002, 236 pagina's, categorie Volwassenen

Sedes en Belli, werknemers van het Oostends detectivebureau SCAN Recherche, krijgen van hun baas Vic Moens de opdracht een wel heel speciaal heerschap op te sporen: Salieri. Met zijn exotische naam, zijn welgevormde benen, bruine manen en vierhonderd tachtig kilogram was Salieri ooit het succesvolste renpaard van de familiestal Berk.

Algauw gaat het dynamische duo in het zadel zitten voor een dolle en gevaarlijke rit in de paardenwereld van de Oostendse Wellington Hippodroom, met tal van verraderlijke hindernissen.
Ondertussen werkt het andere SCAN-duo, Coene en Tydgat, aan een zijspoor: doping in de paardensport. Maar de deadline dringt: het paard moet teruggevonden worden voor de prestigieuze wedstrijd, de Grote Prijs Teflon. 

Splijtende actie en humor in het sfeervolle Oostende, koningin der badsteden, monden uit in een spetterende finale waarbij Sedes en Belli, elk op hun eigen koppige manier, de juiste gok wagen.


Naar de gelijknamige TV-1 serie Sedes en Belli. Dit boek werd gebruikt als case in de thesis 'Novelisatie in Vlaanderen' van Kristien Lindemans.

06-09-2008  MCU  (Het Belang van Limburg)

Bavo Dhooge bewijst ook met Salieri over een vlotte pen te beschikken.

06-09-2008  BBC  (Proxis)

De auteur pent niet zomaar een verhaal neer, in het verlengde van de serie, maar is tevens mede-scenarist van de TV-reeks. De inspiratie is hier duidelijk aan de bron genomen. Het verhaal ontwikkelt zich als een paardenkoers, vol met hindernissen die de winst zeker niet garanderen. En op de zijlijn wordt gespeculeerd en gegokt. Op de typische manier van Sedes & Belli volgen we de spannende avonturen van dit paar, met een plot van de bovenste plank en met verwikkelingen die verrassend zijn en die toch in niets inboeten op de geloofwaardigheid en herkenbaarheid. Alvast een topper waarbij je enkel kan hopen dat dit een eerste deel van een lange reeks mag worden. Een doorlezer voor op het strand van Oostende, naast de Wellington Hypodroom?

03-06-2003  Staf Schoeters  (Leesidee)

Salieri is een juweeltje in de misdaadliteratuur geworden.

03-06-2002  Chris Van Hoecke  (Crimezone)

Door Crimezone|Chris op 19 april 2003

Een meer dan onderhoudend boek Bij SCAN Recherche krijgen ze wel meer ongewone klussen te klaren, maar als Vic Moens op een morgen met de koele schoonheid van Kristina Berk -en vooral met haar opdracht- wordt geconfronteerd, kan hij zijn wenkbrauwen niet hoog genoeg optrekken. Terwijl hij gedurende het langste deel van het onderhoud vermoedt dat mevrouw Berk wil weten waar haar man of haar minnaar uithangt, blijkt het om de ontvoering van een paard te gaan. Geen boerenknol, maar een onschatbaar duur racepaard. Met slechts een minimum aan ongaarne gegeven informatie moet Moens zijn team op pad sturen. Algauw blijkt er meer aan de hand te zijn dan een ordinaire veediefstal. Doping, omkoping, chantage en manipulatie van race-uitslagen, het komt allemaal aan bod. Wie kan aan het einde van de rit nog staande houden dat het leven van een privé-detective saai is? Toen de tv-serie Sedes en Belli begon te lopen, kon ik er mijn draai niet in vinden. Ik wilde de reeks wel een inlooptijd gunnen, maar het heeft nooit geklikt. Waarom? Ik weet het nog altijd niet, maar aan het de verhalen van Bavo Dhooge kan het niet gelegen hebben want ik heb dit boek nagenoeg in één ruk uitgelezen. Hoewel hoogst ongewoon, blijven de verhaalwendingen geloofwaardig. Niet direct een bloedstollende thriller, maar door de juiste verhouding suspense/humor een meer dan onderhoudend boek. Een aanrader voor thrillerfans die na een paar doodenge misdaadromans even iets lichter willen om op verhaal te komen.

03-06-2002  Chris Vandenbroucke  (Biblion)

Sedes & Belli, partners in een professioneel geleid detectivebureau, worden op pad gestuurd om de verdwijning van een toprenpaard op te lossen. Ze belanden in een wereldje waar fraude, grof geld, doping en naijver schering en inslag zijn. Pas helemaal tegen het einde van het verhaal wordt duidelijk dat de geschifte familierelaties van de eigenaren een essentiële rol spelen. Bavo Dhooge werd met zijn debuutroman Smak* genomineerd voor de Diamanten Kogel van het Vlaamse Misdaadgenootschap. Deze tweede roman moet het vooral van de plot hebben. De corrupte wereld rond de paardenrenbaan wordt goed geschetst en de spitse dialogen tussen de twee hoofdrolspelers (van de gelijknamige Vlaamse televisieserie) zorgen voor een aangename en luchtige toon. Paperback met foto van de hoofdrolspelers uit de televisieserie op de omslag; normale druk.

C. Vandenbroucke