Top
ZOEK
NIEUW!

PERSBERICHT   

'SCHRIJVERS OP HET SCHERM'

(uitgeverij Angèle)

 

Van alle films over schrijvers, zijn er maar weinig waarin de schrijver doet wat je van een schrijver verwacht: schrijven. Tot die vaststelling kwam Bavo Dhooge, schrijver van beroep en filmscenarist van opleiding.

Vanuit een bijna encyclopedische kennis, maar in een smakelijk kader van ironie, opinie en zelfkritiek, toont Dhooge ons wat de schrijvers op het scherm dan wel doen. Hij fileert de films tot twintig types schrijver en kleurt de beelden aanstekelijk bij met inzichten en knipogen, vergelijkingen en commentaren. Bovendien is hij nooit te beroerd om ook een inkijk in zijn eigen schrijversbestaan te geven.

Bij wijze van eindgeneriek biedt Dhooge nog een quasi volledig overzicht van maar liefst 800 films waarin schrijvers een hoofdrol spelen. Voer voor uren leesplezier, gevolgd door een paar jaar kijkplezier.

 

BAVO DHOOGE (Gent, 1973) schreef precies honderd boeken voor hij in 2018 ‘herdebuteerde’ met zijn vaderroman Sr. Hij studeerde af aan de Koninkljke Academie voor Schone Kunsten, Medium Film. In Schrijvers op het scherm, brengt Dhooge zijn twee grootste passies samen: film en literatuur.

 

Quotes "S-Express"

'Met 'Sr.' heeft Bavo Dhooge een aangrijpende 'Vadersuche' neergezet, die ook een spiegelgevecht op het scherp met zichzelf oplevert. Een ambitieus boek, meeslepend geschreven en knap geconstrueerd.' 

(Stefan Hertmans)

'Voor ons ligt de schitterende vaderroman 'Sr.', en als dat boek Dhooge niet naar de hoogste regionen der Vlaamse letteren katapulteert, dan weet ik het ook niet meer.'

(Herman Brusselmans in HUMO)

'Een volstrekt unieke stem in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(Standaard der Letteren)

'De origineelste van alle Vlaamse misdaadschrijvers.' 

(CHE)

'Een unicum in de Vlaamse misdaadliteratuur.' 

(HUMO)

'Swingend proza en internationale klasse.'

(Weekend Knack)

'De beste detective van Vlaanderen.' 

(Crimezone)

'Dhooge is de Lone Ranger in het Vlaams misdaadgenre.' 

(De Leeswolf)

'Van alle markten thuis, productief en eeuwig jong.' 

(Knack)

'Onze beste Vlaamse misdaadschrijver.' 

(Serial Thriller)

'Hilarisch.' 

(De Morgen)

'Niemand schrijft grappiger dan Bavo Dhooge.' 

(De Standaard)

'De grappigste schrijver van Vlaanderen.'

(De Wraak van de Dodo)

'Een fenomeen.'

(Biblion)

'De grappigste en inventiefste van ons allemaal!'

(Bob Van Laerhoven)

'De meest Amerikaanse van alle Vlaamse misdaadauteurs: de Billy Wilder van de gangsterfilm.'

(Lukas De Vos in Knack)

'De Brusselmans van de Vlaamse thrillerscene.'

(Focus Knack, Marnix Verplancke)

'De Lucky Luke van Vlaanderen.'

(Lukas De Vos)

 

 

 

Tuesday
Oct012019

'Schrijvers op het scherm' bij VPRO Boeken

Op zondag 20 oktober om 11u20 is Bavo Dhooge te gast in VPRO Boeken op NPO 1, naar aanleiding van het verschijnen van 'Schrijvers op het scherm' (uitgeverij Angèle).

 

Tuesday
Feb122019

Interview 'Sr.' voor Lees Meer in Concertgebouw Brugge

Het interview met Ann De Bie voor Lees Meer! in het Concertgebouw van Brugge op 10 februari staat vanaf vandaag online.

https://www.youtube.com/watch?v=RmGYOqZWUYM

 

Tuesday
Feb122019

'Sr.' krijgt 4 **** en een uitstekende recensie op Chicklit

Recensie: Sr. - Bavo Dhooge

Bavo Dhooge heeft na 100 romans genoeg gehad. Hij besluit zichzelf digitaal van de aardbodem te vagen en gaat op jacht naar alle online accounts in zijn naam. Hij hoopt zichzelf zo te kunnen onttrekken aan het opgejaagde wat onze wereld tegenwoordig in beslag neemt. Na nog een allerlaatste check om te kijken of hij echt verdwenen is, stuit hij op een account wat in zijn naam lijkt te bestaan. Het blijkt echter een account te zijn dat is opgericht door de laatste vlam van zijn vader, die veel te jong is overleden, en dit inspireert Dhooge om de tweede helft van zijn vaders leven te bedenken en op papier te zetten.

Er is één woord dat bij het lezen van Sr. door je hoofd blijft spelen: intiem. Dhooge biedt je een unieke inkijk in zijn hoofd en leven dat zo ontroerend dichtbij komt, soms voel je je een indringer in wat het meest exclusieve verhaal dat op dit moment geschreven is lijkt te zijn. Het is een kunst om dit op je lezers over te brengen, hoewel Dhooge zelf al aangaf dat niet iedereen het ermee eens was dat Sr. gepubliceerd zou worden. Maar Sr. is er, en blijft er. En wat zijn we dankbaar. Perspectief wisselt tussen vader en zoon, waarbij beide commentaar geven op elkaar en diens leven.

Dhooge senior is overleden op 41-jarige leeftijd. Veel te jong natuurlijk, maar Dhooge schenkt hem het leven weer op papier en laat hem pas rusten als hij 82 jaar oud is geworden en een vol leven heeft geleefd. De vraag is dan, hoeveel is erbij geschreven met de wens weer een vader te hebben, en hoeveel zou echt zijn gebeurd. Het antwoord zullen we nooit ontvangen, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat Sr. gevoelens losmaakt van melancholie en nostalgie. Het voelt bijna alsof je je eigen vader bent verloren en hem op deze manier weer terugkrijgt.

Een doortastende zoon zet zijn eigen vader, of Baba, op een voetstuk in deze (autobiografische?) roman. Laten we hopen dat zijn writer’s block ermee verholpen is want Dhooge laat wederom zien met Sr. wat een fantastisch schrijver hij is en hoeveel hij ons nog te bieden heeft. Boek 101 is in goede aarde gevallen bij ons. Laten we hopen dat boek 102 niet lang op zich laat wachten en we snel weer kunnen genieten van Dhooge en zijn vakmanschap.

Thursday
Jan032019

Stefan Hertmans over 'Sr.'

'Met Sr. heeft Bavo Dhooge een aangrijpende 'Vatersuche' neergezet, die ook een spiegelgevecht op het scherp met zichzelf oplevert. Een ambitieus boek, meeslepend geschreven en knap geconstrueerd.' (Stefan Hertmans)

Friday
Dec142018

'Sr.' hartverwarmende recensie Nederlands Dagblad

Toen de Vlaamse schrijver Bavo Dhooge 11 jaar was, overleed zijn vader aan longkanker. Pas na dertig jaar kon Dhooge erover schrijven.

Het leek wel of hij bezeten was. In vijftien jaar schreef Dhooge (geboren in 1973) exact honderd romans in allerlei genres. Alle titels begonnen met een ‘S’. De thriller Styx werd gepubliceerd door het gerenommeerde uitgevershuis Simon & Schuster in New York. Warner Bros. kocht de filmrechten. Wie is Bavo Dhooge?

Op een dag kijkt hij vanaf het balkon van zijn appartement uit over de stad Gent. Het sneeuwt. ‘Miljoenen vlokken dwarrelden naar beneden, sommige verloren de strijd al tijdens het dalen en losten op in de lucht, andere stortten te pletter op de balustrade (…) In mijn hoofd pleegden honderd boeken, even variabel in vorm als de sneeuwvlokken en even vluchtig, zelfmoord.’ Het is 8 januari. De sterfdag van zijn vader, Bavo Dhooge Sr.

Bavo Jr. zet een streep onder zijn schrijverscarrière. Eerst haalt hij zijn site (‘etalage van het ego’) van het net, vervolgens probeert hij zijn sporen van het net te wissen, een ‘immense missie’. Al speurend en wissend stuit hij op een mysterieus Facebookprofiel: ‘Bavo Dhooge’. Met foto. Maar door wie en waar is die foto genomen? Het is een foto van zijn vader. Wat volgt is een zoektocht naar en een reconstructie van de vader. Het Facebookprofiel leidt naar een voormalige maîtresse. Al luisterend en zich herinnerend krijgt de zoon zijn vader steeds scherper in beeld. De schrijver van honderd boeken was nog niet klaar voor deze confrontatie. Maar nu moet het gebeuren. Het wordt een jaar met een dubbele identiteitscrisis. Is dit mijn vader? Wie ben ik zelf?

Deze recensie is niet de plaats om de vader, al is het kort, te typeren. Dat zou de betovering van deze intense roman op voorhand doorbreken.

Met zijn verbeelding wekt Bavo zijn vader tot leven en geeft hem een tweede levenshelft. Die schrijfmagie heeft een keerzijde. Het betekent het einde van zijn relatie met zijn lief Maanglans. Haar kinderwens staat de hergeboorte van zijn vader in de weg. 

Onafwendbaar schrijft de zoon zich naar de vader toe. Hij wekt zijn vader tot leven en schrijft in plaats zichzelf de dood in. Dit tweerichtingsverkeer geeft het verlangen naar hereniging een bijna mystieke lading. Paradoxaal genoeg heeft de vadervaart toch weer tot een boek geleid. De ego-schrijver heeft afgedaan. Nu de zoon de vader heeft gevonden is een nieuwe schrijver opgestaan: Bavo Dhooge 2.0. Zijn debuut is hartveroverend.

+ Vlaamse vertelkunst op zijn best

+ rijke stijl vol associaties, metaforen en paradoxen